Прочитај ми чланак

ССП: Празник рада Србија дочекала као земља најјефтиније радне снаге у Европи

0

„Након више од 130 година борбе за радничка права, Србија је овогодишњи Међународни празник рада дочекала као земља најјефтине радне снаге у Европи, егзодуса десетина хиљада људи „трбухом за крухом“ и у којој је адреса Бироа за запошљавање заправо Српска напредна странка,”стоји у саопштењу Странке слободе и правде, чији је лидер Драган Ђилас.

У њиховом саопштењу се даље наводи:

„Запошљавање је постало привилегија једино „ботова“ и „викара“ да би клицали „вођи“, док истовремено 3.500 лекара нема запослење. Максималне субвенције од пореза грађана дају се искључиво страним инвеститорима, док исти потом исплаћују запосленима минималне зараде, пречесто у нехуманим условима рада.

Странка слободе и правде (ССП) не пристаје да буде неми сведок понижавања наших грађана. Може Србија да постане земља у којој ће свако моћи да живи од свог рада, уместо из ње да бежи.

Зато се ССП залаже и, након смене режима, између осталог гарантује:
– Доношење новог Закона о раду, праведнијег према радницима,

– Увођење кривичне одговорности за послодавце који не плаћају редовно доприносе на зараде,

– Минималну зараду од 350 евра у субвенционисаним предузећима,

– Доношење Националног програма за повратак људи који су отишли из Србије.

И у овим циљевима бићемо истрајни до испуњења.”

Ђилас: Министар Лончар заборавља инфлацију и курс покушавајући да оправда катастрофалан положај здравствених радника

Покушавајући да оправда катастрофалан положај здравствених радника, министар Златибор Лончар пореди динарске плате у 2009. и 2019. години, наводећи како је плата лекара порасла са 50.000 на 69.000 динара.

Заборавља министар инфлацију и курс. Да се сетио тога, схватио би да је плата лекара порасла са 533 на 590 евра, а медицинских сестара са 321 на 355 евра. Можда је некоме успех повећање од 57 евра, односно 34 евра за десет година, али то не мења чињеницу да је плата лекара у Румунији 1.960 евра, односно три пута већа него у Србији. Да ли заиста неко мисли да је Румунија три пута богатија земља од Србије?!

Неопходно је одустати од бацања пола милијарде евра на изградњу фудбалских стадиона, стотина милиона на ауто-пут до Приштине, десетина милиона на гондоле, јарболе… Тај новац треба уложити у развој и у плате лекара, наставника, медицинских сестара, квалификованих радника. Само тако ће они остати овде и само тако ћемо постати праведније и слободније друштво.

           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!