Прочитај ми чланак

САНУ: Академик Бећковић најављује расправу о београдској гондоли

0

На нивоу целе Српске академије наука и уметности ускоро би могла да се поведе шира полемика о изградњи гондоле на Калемегдану јер постоји још академика и стручњака који се противе том пројекту.

Оно што нам највише смета је једна врста дилетантизма и деградирања целог града, уз игнорантски однос власти према мишљењу струке. Зато сам уверен да ће до такве расправе доћи и мислим да је то једно од питања где бисмо могли бити једнодушни, каже за Данас академик Матија Бећковић.

Бећковић је за наш лист открио да је на Одељењу за језик и књижевност САНУ, чији је члан, пре договора да и они подрже став Одељења историјских наука да се пројекат гондоле врати у надлежност стручњака, било говора о томе да се у оквиру целе Академије поведе расправа о овоме.

– А чим је реч пала, то ће и бити, закључује Бећковић.

Критике идеје београдске власти да изгради гондолу на историјском споменику Београдске тврђаве на Калемегдану настављају се реакцијом Одељења језика и књижевности САНУ против овог пројекта, позивом Странке слободе и правде (ССП) да власт одустане од трошка од 626 милиона динара из буџета грађана, али и одговором министарке грађевинарства Зоране Михајловић народној посланици Мариники Тепић.

Одељење језика и књижевности Српске академије наука и уметности (САНУ) једногласно је подржало противљење њихових колега Одељења историјских наука САНУ о изградњи гондоле на историјском споменику Београдске тврђаве на Калемегдану.

Књижевници САНУ подсетили су и на „мегаломански“ пројекат Београда на води, закључујући да смо суочени са „све тежим последицама захвата који драстично доводе у питање идентитет нашег главног града“ и да стога дају пуну подршку захтеву колега из Одељења историјских наука – да се судбина и изглед Београдске тврђаве и Београда врате у надлежност стручњака.

 

Странка слободе и правде (ССП) саопштила је да је „јасно да ће власт морати да одустане“ од изградње гондоле у Београду „након одлуке Управног суда и става више одељења САНУ, али да се поставља питање одговорности оних „коју су кршећи закон покушали да реализују тај пројекат и који су извођачу радова већ уплатили 626 милиона динара“. У саопштењу ССП-а се наводи да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије већ уплатило 360 милиона, а Град Београд 266 милиона динара за изградњу гондоле.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!