Прочитај ми чланак

ДЕМОКРАТИЈА и ДИКТАТУРА – обрнути свет америчке приче

0

Масовни медији Запада искривљују стварност тако што диктатуру приказују као демократију и обрнуто. Нормално и логично је постало ненормално и нелогично, све захваљујући огромном утицају масовних медија кроз које готово у све домове продире визија која може бити потпуно погрешна.

На пример, Сједињене Државе су од 243 године постојања око 222 године провеле у ратовима, интервенцијама, геноцидима, узурпацији територија, ударима у свргавање председника и влада, пружајући потпору најкрвавијим режимима и другим не мање важним радњама, али себе сматрају извором и пореклом демократије.

Дакле, није чудно да се кроз непрекидну политичку пропаганду скрива америчка прошлост и њезина злокобна садашњост, због чега многи у свету верују да је та земља на првом месту у свету по друштвеним слободама и благостању.

Парадоксално је да се данас расизам и беда, апологија очигледне судбине Сједињених Држава, као и неки знакови декомпозиције земље, примећују чак и у аналитичким круговима.

Колико су медији моћни довољно потврђује чињеница да у Америци више од 50 милиона сиромашних људи лута улицама, али су и даље уверени да су они власници јединог Бога који их штити од свих зала и измишљених неистина које су се усадиле у свест становништва које је у сваком тренутку бомбардирано контролираним дезинформацијама.

Диктатура је и када сваког америчког грађанина прати виртуални систем, где је ЦИА власник Фејсбука. Ваља напоменути да је британски новинар Том Ходгкинсон у свом чланку “С пријатељима као што је овај” јасно објаснио како су од 1999. САД створиле капитални фонд “Ин-Q-Тел” за улагања у високе технологије, те како идентификоватии партнере и фирме које развијају нове технологије како би своја решења представиле Централној обавештајној агенцији (ЦИА).

Логично је да је Марк Зукерберг с успехом којег је постигао Фејсбук постао милијардер у доби од 23 године, али се прећуткује више од 40 милиона долара које је ЦИА уложила у његову фирму како би напредовала као друштвена мрежа. Између осталих, Амазон, Мајкрософт и Википедиа такође успешно сарађују у овом преобликовању стварности.

Недавни напад на ирански комуникацијски систем у којем су блокирани међународни ирански канали Прес ТВ и ХиспанТВ, који на глобалном нивоу приказују догађаје са сувереног стајалишта, покренуле су елитне корпоративне мреже које користе Гуглову дигиталну платформу и њезину интернетску страницу. Јутјуб, који је под контролом Пентагона, уклањањем садржаја демонстрира нервозу елите која не трпи да се њезина платформа користи за објаву другачијих, јасних и објективнијих вести, што их наводи да се ти гласови ушуткају мерама којима се флагрантно крше темељна људска права, у која се у САД воле заклињати. Подсетимо и на све већу агресију на критичне медије из Русије и Кине, чак и медија из Кубе и Венецуеле, међу осталима, што значи да цензура постаје свакодневни образац у третирању информација.

Али се ипак да наслутити да су одлуке Доналда Трампа заправо симптом његове слабости. Амерички председник повећава нестабилност на Блиском истоку и на међународним енергетским тржиштима, укидајући изузећа за све земље која купују иранску нафту од 2. маја (свибња), чиме ирански извоз нафте жели свести на нулу.

Ако Индија, Италија, Грчка, Јапан, Јужна Кореја, Турска, Кина и кинеско острво Тајван и даље буду куповали нафту из Ирана, САД ће против њих активирати озбиљне противзаконите санкције. Неколико држава је већ изразило своје противљење овој мери, али би већина требала показати непослух америчком режиму, као што су већ учиниле Кина и Турска.

Треба напоменути да су САД постале првак неолибералног тероризма у свим његовим аспектима; економској агресији, претњама свих врста, стварањем робота за ширење лажних вести, шпијунажи на највишој разини, приватним затворима и системом с највећим бројем затвореника у свету, војском која убија цивиле, али страхује од сваке искусније војске, потпори колонијализму, крађи територија, итд. Ово су само неки докази унутарњег и глобалног државног тероризма којег проводи “елита” Вашингтона.

Срећом, нове америчке генерације све више критички размишљају. Истина, не увек дубоко, јер се чини да социјалдемократију и капиталистичку државу благостања, коју везују за Канаду, Шведску или Француску, виде као највиши степен људског развоја.

У том смислу међу америчкој младежи високо котирају Берние Сандерс или Александрија Окасио-Кортез. Из тих се кругова могу чути гласови против рата, за боље образовање, здравствену помоћ и успоставу широких слобода у заједници. Међутим, врло је упитно имају ли Берние Сандерс и Александрија Окасио-Кортез решења за лепе ствари за које се залажу.

За крај споменимо најважније закључке о тој западној диктатури. Прво, што су веће агресија санкцијама, казнама, претњама и тероризмом, суверени свет више јача, до те мере да је америчка хегемонија слабија него је икада била.

Друго, гушење и уклањање из етера или интернетског простора свих гласова који говоре истину доказује утицај истинитих информација, стога сваки напад на слободу изражавања значи слабост и очај, што су јасни знакови наглог пада ка дну.

Треће, све сугерише да је свако противречје између социјалне правде и израбљивачког неолиберализма увек била решена у корист прве, што ће се врло брзо потврдити у повесним терминима, осим ако поремећена особа у америчкој управи не покрене нуклеарни рат.

Захтев за паралелним светом, стварање нове либертаријанске архитектуре на интернету, економији и међу владама, треба нас подсетити да се никада друштвене и политичке промене нису одвијале тако брзо као у 21 веку и да би крај ултраретрогадног царства могао бити врло близу. Пуно прије него што и највећи оптимисти очекују.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!