Прочитај ми чланак

ГЕОСТРАТЕШКО МЕШАЊЕ КАРАТА – Јеврејин, први човек Украјине

0

То што је Зеленски „прегазио” Порошенка на председничким изборима не значи аутоматски да ће политичка оријентација Кијева бити промењена

Невероватно велика разлика у броју гласова којима је Володимир Зеленски победио на председничким изборима у Украјини надмашила је и најоптимистичнија очекивања његовог изборног штаба. Пошто је освојио готово три пута више гласова, 73 наспрам 25 одсто оних који су гласали за Петра Порошенка, у Украјини се догодио „изборни Мајдан”. Речи којима је један украјински аналитичар описао невероватну победу младог, политички неискусног шоумена само говоре о томе колико је украјинском народу било доста стања у коме се налази њихова држава. Они су заправо гласали за „било кога другог” – па чак и за лице са телевизијских екрана.

Зеленски (41) у својој изборној кампањи није говорио о свом политичком концепту, него се држао само борбе против корупције и обећавао бољи живот. Украјинцима је, очигледно, доста рата, па је Порошенку његово предизборно тројство „војска, језик, вера” донело пораз епских размера. Већи неуспех од њега доживео је само Виктор Јушченко 2010. године, када тадашњи председник није ушао у други круг избора јер је освојио мање од шест одсто гласова.

Различите су процене у којем ће правцу кренути Украјина, али су многи сагласни у томе да „комедија тек почиње”, што у геостратешком смислу значи, барем мало, ново мешање карата, у коме ће моћи да се „одглаве” закуцане позиције. Наравно, то што је Зеленски „прегазио” Порошенка не значи аутоматски да ће политичка оријентација Украјине бити промењена. Победу су му честитали сви, чак и они који су са Порошенком јако добро сарађивали и „типовали” на његову победу. Цела ЕУ, укључујући Жан-Клода Јункера и Доналда Туска, Ангелу Меркел и Франсоа Макрона, одмах је упутила подршку корацима који ће водити ка територијалном интегритету и европској оријентацији ове државе. Чак је и специјални амерички изасланик за Украјину Курт Вокер, који је лично погурао Порошенкову кампању, упутио младом комичару своје честитке и пренео да је то учинио и Доналд Трамп.

Русија, с друге стране, сматра да постоји шанса за побољшање односа Москве и Кијева. Премијер Дмитриј Медведев написао је на „Фејсбуку” како очекује да ће Зеленски у односима са Русијом задржати реторику из предизборне кампање, али да ипак постоје шансе, уколико се примене поштење, прагматичност и одговоран приступ – да „узме у обзир политичку реалност на истоку Украјине”. У односу према Криму Руси не очекују много, свесни да би признање резултата референдума и отцепљења Крима 2014. године било превелики залогај за новог председника. Али би решавање војног конфликта у Донбасу, према тачкама Минских споразума, могло да има шансу у ресетовању односа оптерећених замрзнутим конфликтом, санкцијама, забраном употребе руског језика и сличним постратним последицама.

У том контексту Зеленски је изнео и свој први политички циљ – ослобађање 24 украјинска морнара који су ухапшени у новембру прошле године у инциденту у Керчком мореузу, као и пуштање заробљеника на истоку Украјине. Као знак добре воље у сарадњи са новим председником, Русе не би много коштало да ослободе ове морнаре.

За Русе је било довољно што се Зеленски уздржавао од непријатељских изјава према руском становништву у побуњеним самопроглашеним републикама. Зеленски је то успео да изведе током целе предизборне кампање и добио гласове „епских размера” на истоку. Званична Москва била је уздржана, толико да је било јасно тек то да су спремни за разговор са украјинским председником, али само ако то не буде поново Порошенко. Већу блискост од тога нису показали, а поједини руски аналитичари су чак говорили да је Зеленски, као Украјинац јеврејског порекла, такође „амерички пројекат”. Тврдили су да политички неискусан комичар има подршку америчке Демократске странке и појединаца попут Џорџа Сороса.

Чак и ако можда нису били задовољни када је Володимир Зеленски, који је завршио право, упловио у глумачке воде, његови родитељи – Олександр, професор кибернетике на Економском факултету у Кијеву, и мајка Рима Зеленски, инжењер – могли су да се увере да њихов син зна шта ради. Са 19 година је основао тим „Квартал 95”. Зеленски, који није само глумац, него и сценариста и редитељ, доста времена је проводио у Москви и обилазио постсовјетске државе. „Квартал 95” је 2003. године почео да производи телевизијске емисије на Каналу 1 плус 1, на коме се касније емитовала популарна комедија „Слуга народа”. Власник канала олигарх Игор Коломојски спомиње се као сива еминенција Володомировог председничког успеха, иако се Зеленски трудио да објасни да није његова марионета.

Захваљујући бројним улогама у филмовима и серијама, као и нерву да прода оно што створи, Зеленски је постао милионер. Умео је да се побуни против одлуке украјинског министарства културе да се руским уметницима забрани рад у Украјини, али и да у време рата у Донбасу његова компанија, наводно, да милион гривни украјинској војсци. При томе је играо на руском, да би 2014. године изјавио да је затворио своју канцеларију у Москви. Његове пословне везе са руским компанијама и даље се одвијају преко кипарске фирме „Грин фемили ЛТД”, у којој је сувласник, а која је при томе власник руске филмске компаније „Грин филмс”.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!