Прочитај ми чланак

ДВЕРИ ОСТАЛЕ БЕЗ ПОСЛАНИЧКОГ КЛУБА; Обрадовић: Формираћемо нову групу Двери

0

Посланичка група Двери више не постоји у Скупштини Србије, јер су, из њега иступили Срђан Ного и Зоран Радојичић, а раније је из тог посланичког клуба изашао је и Миладин Шеварлић.

Да је посланичка група званично расформирана наводи се и на сајту парламента на коме су Дверјани, Марија Јањушевић, Драган Весовић, Иван Костић и Бошко Обрадовић наведени као посланици који не припадају ни једном посланичком клубу. Потврду те информације за сада нисмо добили и из самог Покрета Двери.

Foto: Dveri /Tviter

Посланик Срђан Ного избачен је из Двери пре два месеца због, како је наведено,“континуираног деловања супротно донетим одлукама највиших органа Покрета“, чиме је грубо прекршио Статут. Дисциплинска комисија закључила је да су деловање Срђана Нога и радње које је предузимао у блиској прошлости „озбиљно угрозиле углед Покрета, урушиле основне програмске идеје и биле супротне одлукама највиших органа Покрета“.

Зоран Радојичић избачен почетком априла уз образложење да је „деловао у оквиру фракције ради преузимања странке мимо процедуре која је прописана Статутом“. Радојичић је по избацивању из странке рекао да га нико није звао на седницу на којој се говорило о његовом избацивању, иако је и сам члан Председништва Двери. Казао је да је и више него очигледно да је циљ да се из покрета искључе сви који не мисле као Бошко Обрадовић пре унутарстраначких избора у јуну.

Разлика између самосталних посланика и посланика који су чланови неке од посланичких група јесте у времену за расправу на пленарним седницама. Самостални посланици имају право да говоре свако по једном, до пет минута, немају право да буду чланови скупштинских одбора са правом гласа, док посланици који су део посланичке групе имају више времена за распаву о закону, а добијају и могућност да сваког уторка и четвртка постављају питања влади.
Према Пословнику Народне скупштине, посланичку групу може формирати најмање пет посланика исте или различитих странака, који не могу истовремено бити чланови и неког другог клуба.

Двери ће формирати нову посланичку групу у Слободној зони 4. маја

Foto: Dveri

„Када су освануле вести да посланичка група Двери више не постоји запитао сам се да ли је дошло до смака света, па је толико алармантно и са толико славодобитности и толико халабуке јављено на режимским медијима да наша посланичка група овде у републичкој скупштини више не постоји.

Међутим, наравно да наши народни посланици настављају своје активности, без обзира што су наше колеге Срђан Ного и Зоран Радојичић напустили нашу посланичку групу“, рекао је Обрадовић.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић рекао је да се остварило оно што је већ месецима јасно, а то је да су народни посланици Срђан Ного и Зоран Радојичић самостални посланици, с обзиром да се већ неко време самостално баве политиком.

Он је рекао да ће Двери формирати нову посланичку групу у Слободној зони 4. маја у Београду у правом, Народном парламенту, а не у овом узурпираном, о чему ће разговарати са другим опозиционим колегама.

Обрадовић је нагласио да је фокус сада на протестима који ће бити сутра и у суботу, али и на формирању Слободне зоне 4. маја у Београду, испред једне од државних институција, где ће од тога дана тамо редовно трајати протести.

„Ту ће се преселити и Паралелни отворени парламент, ту ће функционисати Асоцијација слободних одборника из читаве Србије и ту ће грађани Србије имати прилику да директно разговарају са лидерима опозиције, са народним посланицима и одборницима опозиције, а верујем да ће бити и много других интересантних програма“, нагласио је он.

За време конференције за медије Двери, народни посланик СНС Александар Марковић добацивао је са балкона Дома народне скупштине и ометао конференцију, тиме показавши како СНС и њени народни посланици замишљају дијалог у српској политици.

Инфо служба Двери

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!