Прочитај ми чланак

БАСТАЋ: Телима ћемо бранити Београд

0

Верујем да је борба за слободу и правду најважнија борба данас у Србији.

Такође, сматрам да је неопходно да друштво звања трансформишемо у друштво знања, као и да све своје капацитете ставимо у функцију бољег живота грађана. Ако томе додамо чврсто опредељење за интеграционистичку политику, засновану на борби за вредности, онда је јасно да су то принципи коју организација „Чувари града“ и лично ја промовишемо већ дуже време – каже за Данас Марко Бастаћ, председник општине Стари град и новоизабрани члан Председништва Странке слободе и правде, одговарајући на питање шта је разлог због чега се одлучио да политичку каријеру настави у Ђиласовој странци.

* Шта вас је препоручило за члана Председништва ССП, да ли ваша свакодневна борба за Стари град?

– Верујем да ме препоручио бескомпромисни грађански активизам који укључује и разне облике грађанске непослушности. Поред мене чланови председништва су – Тања Пашић, Љиљана Јовчић, Вук Вучуревић, Душан Никезић, Пеђа Митровић, Мила Поповић, Бранко Миљуш, Александар Бјелић, Ана Стевановић, Ферида Ћустовић, Јасмина Белић…

* Да ли сте уласком у нову странку ризиковали да ће вас дежурни критичари прогласити прелетачем, с обзиром да сте раније били у ДС и шта то ССП има што ДС није имала?

– Дежурни критичари су ту да би критиковали. Остао сам веран својим политичким принципима и за њих настављам да се борим у оквиру политичке организације која није на власти, већ је у оснивању. Тако да је та прича о прелетању прилично бесмислена.

* Поједини аналитичари тврде да ће ССП преузети добар део чланова ДС и Народне странке. Да ли сте размишљали да предложите забрану уласка прелетача у вашу странку, с обзиром да критикујете напредњаке да су настали на принципу прелетања?

– Ту господу бих назвао дежурним аналитичарима коју баратају информацијама које су неутемељене у реалности. У Србији постоји велики број образованих људи који имају конкретне идеје за решење проблема грађана и они ће представљати снагу ССП-а.

* Да ли је циљ ССП-а да заузме водеће место у опозицији?

– ССП је организација нормалних људи, са циљем да промени систем који ради само за политичку квазиелиту. То ћемо радити заједно са другим опозиционим актерима који су део Савеза за Србију и који су потписници Споразума са народом.

* Колико тужби сте до сада добили због одбране Старог града и мислите ли да ћете успети да одбраните Београд од остварења Весићевих снова и снова председника Србије о Београду на води? Имају ли грађани неке снове?

– До сада имам једну кривичну пријаву која долази од највеће штеточине у историји Београда, вечитог заменика Весић Горана. Његов сан је да уништи Београд какав познајемо. Драгољуб Бакић каже да он од Београда прави посељачени Дизниленд и ја ту ништа немам да додам. Грађани имају сан да се реше ове криминализоване, нестручне и бахате власти. То нам потврђују и подаци из последњих истраживања која указују да се две трећине грађана не слаже са пројектима на којима инсистира вечити заменик Весић Горан. Сигуран сам да, ослоњени на струку, и у договору са грађанима, можемо да одбранимо Београд.

* Како мислите да обраните Београд и спречите изградњу жичаре?

– Телима. Онемогућићемо механизацији да изводи бесмислене радове који уништавају град.

* Смета ли Вам кад вас Весић назове дрипцем и фашистом?

– Вечити заменик је пријатељ са паликућом Симоновићем и Јутком, па би ми сметало када би нешто пристојно рекао о мени. Много већи проблем од тог лупетања је када угрози безбедност моје породице, сарадника и мене лично неутемељеним оптужбама за сарадњу са нарко-клановима. И онда му још подршку за то дају неки медији који се прикључе тој хајци, па онда мене мора полиција да обезбеђује. Али, то је друштво у коме живимо, у коме су лаж и насиље легитимисани са самог врха власти.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!