Прочитај ми чланак

ШТА КОЧИ ПРИМЕНУ ПОСТИГНУТИХ СПОРАЗУМА Београда и Приштине?

0

Последња изјава председника Косова Хашима Тачија да Заједница српских општина неће бити формирана док је он председник, додатно компликује ситуацију и не доприности њеном решавању, изјавио је политиколог Рамуш Тахири.

С друге стране, његов колега Стефан Филиповић тврди да ће постигнути бриселски споразуми бити реализовани тек по повратку Приштине и Београда за преговарачки сто.

Приштинској страни је у процесу дијалога са Београдом обећано да ће уколико прихвати Заједницу српских општина добити визну либерализацију и бржи пут ка ЕУ. Међутим, због неиспуњених европских обећања, Косово је одустало од успостављања Заједнице, изјавио је Хашим Тачи и подвукао да док је он председник ње неће бити, како је изјавио, ни без ни са извршним надлежностима.

Политиколг Рамуш Тахири очекује додатни притисак на потписнике овог, али и осталих споразума, преноси РТК2.

“То је правоваљани документ са косовске стране и не може се једнострано укинути без споразума, или са Србијом или са Европском заједницом.Некако смо дошли у ситуацију јавног препуцавања, да се легалне стране не држе права због чега су се Косово и Србија нашли у једној врсти блокаде, једној врсти замрзавања односа”, рекао је Тахири.

Уколико би Приштина и формирала Заједницу онако како је договорено у Бриселу, не знамо колико би то заштитило Србе на Косову, сматра политиколог Стефан Филиповић и додаје да се косовска страна руководи одлуком Уставног суда.

“Ако не желите, не можемо једноставно да кажемо идемо даље, донели смо неку одлуку, имамо неки потпис, али не жели нико да је имплементира, нема везе-идемо даље. Не, морамо да се вратимо за преговарачки сто, да видимо зашто неко не жели да имплементира оно што је потписао и какве су то одлуке Уставног суда”, рекао је Филиповић.

Тахири не оспорава резултате Бриселког процеса који је, како каже, обустављен причом о границама и постизању Свеобухватног споразума.

“Требало је наставити технички дијалог и спровођење свих споразума па отварати нове споразуме. Сва ова питања која тиште две земље, два народа, да се то реши мимо овог политичког дијалога”, рекао је Тахири.

Филиповић оцењује да је примена споразума постигнутих у Бриселу могућа само уколико се две стране врате дијалогу.

“Лично сматрам да је, пре свега, потребно да се испреговарају неке ствари како би се вратили неколико корака уназад, да се вратимо на неке почетне конструктивне позиције, јер десило се много тога негативног, многи проблеми су произашли и док се они не реше не можемо да кренемо напред”, додао је Филиповић.

Приштина и Београд су у Бриселу до сада постигли 33 споразума, чија је примена затајали. Српска страна, између осталог, захтева формирање ЗСО, док косовска тражи примену споразума о енергетици и слободи кретања.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!