Прочитај ми чланак

МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ: Вучићева кампања личи на путујући циркус

0

Можда су неки од тих људи и развили стокхолмски синдром, али је последњи скуп у Београду, на којем не делује да се окупило више од педесетак хиљада људи, ипак показао да ту нема посебне енергије нити истинског ентузијазма. Заправо, све је то скупа мени деловало тужно и то је оно што мора да се мења.

За почетак би променом изборног система и гласањем за човека по имену и презимену могли у великој мери да разбијемо монолитност политичких странака у Србији и самим тим сузбијемо партитократију и политички клијентелизам најгоре врсте – јер се сада већ граничи са проституцијом – какав влада у Србији, каже у разговору за Данас Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, одговарајући на питање како коментарише кампању „Будућност Србије“ владајуће Српске напредне странке, укључујући скуп подршке Александру Вучићу организован у петак у Београду.

*Како гледате на досадашњи ток протеста дела опозиције, који трају од децембра? Шта очекујете да ће се десити у наредној фази „народне побуне“?

– Не очекујем, нажалост, ништа посебно јер се целокупан тај процес водио прилично неспретно. Превише је било шаролико у сваком погледу и без јасне стратегије. Делује као да су промашени и тема и акције и сам кастинг а то није смело да се допусти, не само зато што је незадовољство овим режимом апсолутно оправдано већ и зато што је пут, којим се наведено незадовољство могло успешно артикулисати, био јако узак. Људи често праве паралелу са октобром 2000. али је она погрешна. Политички, па ако хоћете и економски и демографски су ствари неупоредиве и свака понаособ, а камоли све заједно, смањује шансе за успешну политичку акцију која би потекла са улице. Зато се овим протестима морало прићи неупоредиво одговорније него што је урађено.

*Имате ли контакте са представницима Савеза за Србију? Ако имате, о чему разговарате?

– Немамо их више. Покушавали смо да укажемо на неке ствари поводом протеста и званично и приватно и јавно али то очигледно није имало до кога да допре. Примили смо то к знању и идемо даље.

* У претходном интервјуу за Данас оценили сте да СЗС „нема јасну визију“за Србију. Да ли сте у међувремену променили став?

– Рекао сам, ако се добро сећам, да СЗС суштински више не постоји и то је чињеница а не мој политички став. Морам да вас подсетим да су странке СЗС заједно са Новом странком и СДС потписале такозвани Споразум са народом којим је понуђена једна нова платформа. Она подразумева заједничку изборну листу, владу стручњака и одређен број политичких питања којима би се та влада бавила. Другим речима, нити СЗС нити његових фамозних 30 тачака више нису опција. И то се тако олако урадило а с друге стране се тако олако прелази и преко чињенице на коју сам вас управо подсетио да се човек заправо запита да ли ико више у овој земљи држи до своје речи, до свог потписа, до својих ставова… Уместо озбиљности све се претворило у ријалити, уместо начелног се све претворило у лично. Укратко, уместо политичког ангажмана у оном најплеменитијем смислу све се претворило у највулгарније политиканство. И овде говорим о нашој политичкој сцени у целини.

*Који су планови ваше странке?

– Настављамо својим тешким и уским путем. Градимо и даље темељно, како програмски тако и на терену кроз обиласке и јачање општинских одбора. Поред тога радимо и на укрупњавању па ћемо након споразума са Државотворним покретом и Групом експерата за просперитет Србије (ГЕПС) професора Јована Филиповића, потписати споразум и са Тимом за живот Злате Ђерић, организацијом која се бави једним од два најважнија питања за нас као народ данас – а то је питање наше демографије и нашег физичког опстанка.

*Пре неколико месеци спекулисало се о могућој сарадњи Српског патриотског савеза Александра Шапића и ДСС. Да ли таква могућност и даље постоји?

– Не знам да ли таква могућност постоји али сам се скоро поново срео са Александром Шапићем и могу вам рећи да је разговор био више него освежавајући и да је заиста одударао од онога на шта сам иначе навикао у овом нашем политичком муљу.

*Председник Србије је недавно изјавио да ће Запад појачати притисак на Србију да призна Косово. Слажете ли се са том тврдњом?

– Наравно да ће се појачати притисци и ту нема ничег новог. Питање је само на шта је све спреман Александар Вучић. Судећи по његовом досадашњем противуставном деловању и његовим скандалозним изјавама које подлежу не само политичкој већ и кривичној одговорности спреман је скоро на све када у питању предаја дела државне територије.

„Ништа добро у Берлину“

*Шта очекујете од берлинског састанка о Западном Балкану, када је о „косовском чвору“реч?

– У Берлину и од Берлина не можете, нити ћете икада моћи, да очекујете ништа добро када је Србија у питању.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!