Прочитај ми чланак

ЈЕРЕМИЋ: Вучић може да нас похапси и побије или да пристане да преговара

0

Опозиција која протестује са грађанима већ пет месеци представила је у суботу експертски тим који би са представницима власти разговарао о главним проблемима који су истакнути на протестима "1 од 5 милиона".

Из власти стиже и прва реакција. Премијерка Ана Брнабић каже да није заинтересована за преговоре са тимом у којем је редитељ Срђан Драгојевић, као и да разговоре захтева део опозиције који није учествовао на изборима.

У власти још нема воље да се разговара са онима који демонстрирају суботом, без обзира на то што преговарачи неће бити страначки лидери. Премијерка је пронашла замерку и у предложеном експертском тиму.

„Тај експертски тим ми је чудан да се зове експертски ако је у њему један Срђан Драгојевић (иначе члан СПС-а још од 90-их) и не знам како су могли да идентификују да је особа која је нас називала од стоке до свиња права особа за дијалог са влашћу, мени се чини да није, али ако они немају бољу особу за дијалог, добро, ја нисам нарочито заинтересована да разговарам са таквим људима“, рекла је премијерка Ана Брнабић.

„Већ месецима и годинама лидери опозиције, а и многи други који имају критички став према режиму бивају називани битангама, фашистима, лоповима. Министар спољних послова нас је назвао ђубрадима, то није за очекивати од неког ко је шеф српске дипломатије, то етикетирање је резултат укупне тензије у друштву дизања етичких брана за које је пре свега крива власт“, сматра председник Народне странке Вук Јеремић.

Експерти изабрани на митингу у суботу поручу да је дијалог неопходан.

„Ја сам позив прихватио, али морам да кажем да још не знам по ком принципу ћемо радити и шта је тачно идеја. Нисам сигуран ни да је власт баш спремна да изађе у сусрет том захтеву, али бих рекао да је јако битно да до дијалога дође и да дефинитивно постоји потреба да ми све оне поруке које се шаљу вратимо у нормалне токове“, доцент ФПН и члан стручног тима за дијалог Душан Вучићевић.

Савез за Србију саопштава да у наредним данима грађане очекују три окупљања. У среду када се обележава трећа годишњица од рушења у Савамали, у суботу 27. априла нема паузе биће поново протест код Теразијске чесме, као и следеће суботе 4. маја. О преговорима, како каже лидер Народне странке, одлучује само председник Србије.

„О томе не одлучује Ана Брнабић, о томе одлучује Александар Вучић, а он може или да нас похапси и побије или да на крају пристане да преговара и то не под његовим условима“, каже Вук Јеремић.

Поједини новинари, ипак, оцењују да председник Србије неће тако олако сести за сто са експертима које предлаже опозиција.

„Ја мислим да треба на неки начин да се преговара, ако не можемо да причамо са овим са оним, онда да се нађе ко са ким може да прича, па онда нека се прича. Мене плаши да ми ово нећемо моћи да постигнемо без посредовања са стране и то је она најгора ситуација која ће се десити у Србији“, сматра новинар Слободан Георгиев.

Оно што премијерка Србије још наводи као препреку за преговоре је то што тражи део опозиције, која, како тврди, није учествовала на изборима.