Прочитај ми чланак

ШРИ ЛАНКА: Седморо ухапшено због данашњег масакра хришћана ВИДЕО

0

Најмање 200 људи до сада је страдало, а више од 600 рањено у Шри Ланки, у серији подметнутих бомби у црквама (на католички Ускрс) и хотелима. Одјекнула је и седма експлозија, не зна се да ли је "масакр" завршен, а власти страхују да ће број жртава након што се ситуација стиша бити драматично већи од до сада идентификованих.

Спекулише се о томе да ли су напади били најављени, а мета су били странци у становници ове земље који данас прослављају Васкрс.

Бомбашки напади су до сада однели жртве у неколико градова (Коломбо, Негомбо, Батикалоа) , премијер Ранил Викремесинге жестоко је осудио нападе и позвао грађане на јединство.

Неименовани званичници рекли су агенцији АП да се за две експлозије сумња у самоубилачке бомбашке нападе.

Председник те земље Метрипала Сирисена је у саопштењу позвао људе да остану мирни и да сарађују са истражитељима у истрази ових напада.

У Шри Ланки је само 6 одсто становника католичке вероисповести.

Стране обавештајне агенције јавиле су да је NTJ (National Thowheeth Jama’ath) радикална муслиманска група, планирала да изведе самоубилачке нападе на прометне цркве на Ускрс – наведено је у упозорењу које је послато полицији Шри Ланке 11. априла.

Влада је увела полицијски час који одмах ступа на снагу, а за сада није познато колико ће он трајати, преноси Ројтерс.

Председник Србије Александар Вучић изразио је саучешћа председнику ДСР Шри Ланка Маитрипали Сирисени поводом жртава серије напада на цркве и хотеле у тој земљи

„Примите моје искрено саучешће поводом немилосрдних бомбашких напада у којима је страдало много људи. Дубоко смо ожалошћени што су мета биле католичке цркве и верници и то на Ускрс, дан који треба да донесе мир и радост. Ови застрашујући акти показују да тероризам не поштује ни светиње, нити људске вредности“, каже се у Вучићевом саучешћу.

Он је указао на нужност потребе да се буде снажнији него икад пред „изазовима и окрутношћу зла које не преза ни пред чим да би владао страхом“ и истакао да ће се Србија „увек залагати за једнакост свих нација и религија и право на слободан живот“.

Европски лидери изразили су шок због напада у Шри Ланки. Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер написао је у поруци председнику Шри Ланке да је „ужаснут кукавичким терористичким нападима“.

Шеф Комисије ЕУ Жан-Клод Јункер изјавио је да је са „ужасом и жалошћу“ примио вести о нападима у Шри Ланки.