Прочитај ми чланак

ПРЕТЊА И НАШОЈ ДРЖАВИ: 2000 америчких војника вежба надомак Србије

0

У Македонији од 20. маја до 15. јула биће одржана војна вежба "Одлучни удар" у којој ће учестовати по 2.000 македонских и америчких војника.

Заједничка вежба Армије Македоније и Европске команде Војске САД (УС ЕУЦОМ) биће спроведена у неколико фаза и у њој ће учетвовати и 100 припадника војске Црне Горе и по 25 Бугарске, Литваније и Албаније, а биће коришћено и више стотина возила.

На 130. седници владе Републике Македоније одобрена је реализација војне вежбе „Одлучан ударац“ коју ће македонска војска извести заједно са 2000 америчких војника, 25 војника из Албаније, 25 бугарских војника, 25 војника из Литваније и 100 војника из Црне Горе, изјавио је портпарол македонске владе Миле Бошњаковски.

„На предлог Министарства одбране, влада Републике Северне Макеодније прихватила је Информацију за извођење вежбе Војска Републике Северне Македоније и Команде УС ЕУЦОМ ‘Одлучан ударац’, као и учешће страних оружаних снага на територији државе, те је усвојила Одлуку о одобрењу уласка и престоја припадника страних оружаних снага на територији Републике Македоније због извођења вежбе ‘Одлучан ударац’ који ће се у неколико фаза спровести од 20. маја до 15. јула ове године“, истакао је Бошњаковски на конференцији за новинаре.

Како је навео Бошњаковски, током вежбе учествоваће 2000 припадника македонске војске, 2000 припадника оружаних снага САД и 400 врста моторних возила, 25 припадника албанске војске и 10 врста моторних возила, 25 припадника бугарске војске и 10 врста моторних возила, 25 припадника литванске војске, као и 100 припадника војске Црне Горе и 20 врста моторних возила.

„Вежба је усмерена ка постизању интероперабилности код припадника оружаних снага земаља-учесника у циљу омогућавање повећаног доприноса у текућим и будућим операцијама у оквирима НАТО алијансе“, закључио је портпарол владе Македоније.

Према Влади Македоније, то ће бити највећа војна вежба у овој земљи до сада и биће практичан и видљив начин како се манифестује савезничка помоћ чланству Републике Македоније у НАТО.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!