Прочитај ми чланак

МАКЕДОНИЈА – ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ Пронатовски кандидат води, но одлука у 2-ом кругу

0

Према прелиминарним резултатима води кандидат пронатовске коалиције око владајућих странака Социјалдемократског савеза и ДУИ Стево Пендаровски са 42,23 одсто гласова.

На основу 31,41 одсто обрађених гласова, кандидат ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова освојила је 40,74 одсто, док је кандидат Алијанске за Албанце и Бесе Бљерим Рака добио 13,06 процената, објављено је на сајту Државне изборне комисије, преноси МИА.

У Македонији затворена су бирачка места на којима су грађани бирали првог шефа државе под новим именом.

Бирачка места затворена су у 19 сати, а према последњим подацима Државне изборне комисије Републике Македоније, излазност до 18.30 часова је била 39,7 одсто, јавља АП.

Ово су шести председнички избори од стицања самосталности те бивше југословенске републике 1991. године.

Спасовски: Избори прошли „мирно и демократски“

Институције Северне Македоније показују да могу да организују мирне и демократске изборе, рекао је министар унутрашњих послова Оливер Спасовски. Он је на конференцији за новинаре рекао да је изборни дан прошао мирно и без озбиљнијег кршења закона и реда, преноси МИА. Спасовски је саопштио да су током изборног дана евидентирана четири фотографисања и да су починиоци приведени, као и да је пријављена штета на гласацкој кутији коју је учинила једна особа под утицајем алкохола у Новацима. У селу Кучино регистрована је особа која је дистрибуирала рекламни материјал са једним од кандидата за председника и Тужилаштво је обавештено, рекао је Спасовски. Он је честитао граданима на мирном изборном дану, захваливши МУП-у који је предузео све мере како би изборни процес прошао демократски и поштено.

Право гласа имало је 1.808.131 грађана, који су бирали између троје кандидата – кандидата коалиције окупљене око владајућих странка Социјалдемократског савеза и албанске ДУИ Стеве Пендаровског, незавиног кандидата кога подржава највећа опозициона странка ВМРО-ДПМНЕ Гордане Сиљановски-Давкове и независног кандидата који су подржали опозиционе албанске странке Алијанса за Албанце и БЕСА Бљерима Реке.

Уколико у првом кругу нико не добије више од 50 одсто гласова изашлих на изборе, у другим кругу учествују два кандидата који су освојили највише гласова у првом кругу.

Други круг требало би да буде одржан 5. маја.

За председника ће бити изабран кандидат који је добио већину гласова, под условом да је гласало више од 40 одсто од укупног уписаних гласача у бирачком списку, односно 723.253 гласачи, према члану 121, став 3 Изборног законика Македоније.

Уколико и у другом кругу не буде испуњен излазни цензус, према слову Устава, понавља се цео изборни поступак.

До 17 часова излазност 35 одсто

На изборима за председника Македоније до 17.00 часова гласало је 35,13 одсто бирача, саопштила је Државна изборна комисија (ДИК).

„На основу података са 79,73 одсто бирачких места гласало је 496.774 бирача или 35,13 процената. Уколико би следили овај тренд процентуалне излазности то би значило да би на обрађених 100 одсто места до сада изашло око 600.000 гласача“, рекла је портпарол ДИК Љупка Гугучевска.

Она је то саопштила нешто после 17.30 на четвртој од пет највљених конференија за новинаре о излазности у првом кругу председничких избора.

Наредна је у 19.00 часова, када се затварају бирачка места, након чега ће ДИК почети да саопштава прве резултате избора.

Деркоски је рекао да изборни дан у првом кругу председничких избора протиче мирно и да нема озбиљнијег нарушавања изборног процеса.

У ДИК је, додао је, стигло осам нових приговора за нарушавање гласачког права, али, како је истакао, „нису од суштинске природе за коју може да се каже да нарушавају изборни процес“.

 

„Сматрам да овај изборни дан протиче углавном мирно и надам се да ћемо до краја дана да завршимо слично, без већег нарушавања изборног процеса“, рекао је Деркоски.

Други изборни круг председничких избора у који иду два првопласирана кадидата биће одржан за две седмице – 5. маја.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!