Прочитај ми чланак

ИЗЛАЗНЕ АНКЕТЕ: Зеленски растурио Порошенка и постао нови председник Украјине

0

Комичар Владимир Зеленски побеђује у другом кругу председничких избора са 73,2 одсто гласова, док је актуелни председник Петро Порошенко добио свега 25,3 одсто гласова, подаци су излазних анкета у 18 часова по локалном времену.

Како преноси телевизија „112 Украјина“, у источним регионима Украјине за Зеленеског је гласало 88 одсто бирача, док је за Порошенка свега 12 посто.

Поводом ових резултата огласио се и сам Зеленски, који је обраћајући се јавности рекао да „никада неће никога изневерити“.

„Обећавам, никада вас нећу изневерити“, рекао је Зеленски.

Зеленски је рекао да „иако још увек није председник, може да говори као грађанин Украјине“, сугеришући да његова убедљива победа може да послужи као модел за друге бивше совјетске државе које желе да се покрену из „окоштале“ политике.

„Свим земљама бившег Совјетског Савеза – погледајте нас. Све је могуће“, истакао је Зеленски, преноси АП.

Подсетимо, у Украјини се данас одржава други круг избора за председника, у њему учествују два кандидата — комичар Владимир Зеленски и актуелни председник Петро Порошенко.

Украјински председник има значајна овлашћења када је у питању безбедност, одбрана и спољни послови земље, наводи ББЦ.

Ројтерс констатује да Украјина упливава у непредвидиве политичке воде након што су анкете показале да је Зеленски, који нема политичког искуства, однео убедљиву победу.

 

Победа Зеленског са толиком разликом представља горак ударац за Порошенка који је на власти од 2014. године.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!