• Почетна
  • ДРУШТВО
  • ИЗБОРНИ ДАН: Македонци данас бирају новог председника, до 10 гласало 6,05 одсто
Прочитај ми чланак

ИЗБОРНИ ДАН: Македонци данас бирају новог председника, до 10 гласало 6,05 одсто

0

На председничке изборе у Северној Македонији до 10 сати је изашло 80.569 бирача или 6,05 одсто, саопштила је Државна изборна комисија (ДИК).

Та изласност је добијена на основу пристиглих података са 75,28 одсто бирачких места, рекла је потпарол ДИК Љупка Гугуевска на првој, од планираних пет конференција за новинаре.

Гугуевска је истакла да на бирачким местима гласање протиче мирно и без неправилности, додајући да је највећа излазност у Прилепу 11,05 одсто, а најмања у Липкову 0,97 одсто.

Грађани Северне Македоније гласају за новог председника државе, а чини се да ће бирати између незадовољства због промене имена државе и уласка у евроатлантске интеграције.

Премијер Зоран Заев и његове социјалдемократе (СДСМ) надају се да ће на председничким изборима задати још један ударац дугој владавини националистичке странке ВМРО. Социјалдемократе и њихов кандидат Стево Пендаровски желе да профитирају на промени имена земље и договору с Грчком, по коме је Македонији додат префикс „Северна“, што им је отворило врата преговорима о уласку у НАТО следеће године, те разговорима о приступању ЕУ.

Пендаровски (55) је водио кампању уз поруку да је глас за њега, глас за НАТО савез и ЕУ, што ће по њему довести до нових инвестиција и економског раста.

Странка ВМРО, која је владала од 2006. до 2017. године, водила је земљу у све дубље конфликте с Грчком око имена Македоније, које Атина сматра именом једне од својих покрајина. ВМРО је договор о промени имена прогласио незаконитим, те супротним уставу и националним интересима.

Председник Ђорђе Иванов из ВМРО-а учинио је све што је било могуће као председник с ограниченим овлашћењима како би успорио имплементацију договора, но његове је потезе прегласавао парламент. Иванову је ово други мандат, те не сме да се кандидује на сљедећим изборима.

Његова странка одбијала је да преда власт шест месеци након избора у децембру 2016. године, онемогућујући СДСМ-у и његовим коалиционим партнерима, неколицини етничких албанских странака, гласање у парламенту о новој влади. Након смене власти, ВМРО је запао у хаос, а њихов бивши вођа и премијер Никола Груевски побегао је из земље те затражио азил у Мађарској, како би избегао затвор због корупције.

Неколико других функционера ВМРО-а такође је осуђено, док други чекају крај суђења збиг давања мита и злоупотреба.

Према недавној анкети, кандидаткиња ВМРО Гордана Сиљановска-Давкова врло је близу подршци коју ужива и кандидат социјалдемократа.

Она је критичарка договора с Грцима, а прозвала га је незаконитим и срамотним те оптужује администрацију Заева за корупцију и непотизам.

Према анкети спроведеној између 8. и 14. априла, Сиљановска-Давкова ужива подршку 38,3 одсто бирача, а Пендаровски 33,2 одсто. Трећи кандидат Блерим Река има подршку 12,6 одсто гласача и две етничке албанске странке.

Претпоставља се да ниједан кандидат неће добити више од 50 одсто подршке у првом кругу. Други круг предвиђен је за 5. мај.

Избори ће бити важећи уколико на њих изађе најмање 40 одсто гласача од 1,8 милиона Македонаца. Могућ је велик ниво изостанака, поготово јер Македонци бирају између незадовољства због промене имена те уласка у НАТО савез и ЕУ.