Прочитај ми чланак

ИМАМО ШАНСУ И ТО ЈЕ МОГУЋЕ: Срби у Европском парламенту иако Србија није члан ЕУ

0

Листу Самосталне демократске српске странке (СДСС) предводе председник странке и саборски посланик Милорад Пуповац и професор факултета политичких наука у Загребу и Београду Дејан Јовић.

За месец дана Срби из Хрватске први пут самостално учествују у изборима за Европски парламент, а листу Самосталне демократске српске странке (СДСС) предводе председник странке и саборски посланик Милорад Пуповац и професор факултета политичких наука у Загребу и Београду Дејан Јовић.

Јовић је данас за РТС рекао да сматра да је сваки глас у Европском парламенту важан, посебно ако се ради о гласу који заговара друкчију политику ЕУ према низу питања, укључујући и убрзани пријем земаља Западног Балкана у Европску унију.

Он је додао да му је главни мотив да учествује на тим изборима био тај што му је стало до ЕУ, као и до карактера политике и друштва у Хрватској.

– То су повезане ствари. Хрватска је мала земља која је недавно ушла у Европску унију, и она с правом очекује да се у Бриселу третира равноправно, да је поштују као малу земљу и да нема неке разлике између великих и малих, али онда, наравно, и у својој властитој земљи у Хрватској је важно да примењује тај исти европски принцип – рекао је Јовић.

Он је истакао да то знаци да и у Хрватској мале заједнице, укључујући и српску и друге мањине, не само националне, треба третирати равноправно и с пуним поштовањем.

– Ми рачунамо на гласове многих, оних свих који се осећају да су непредстављени, да су на маргинама и на рубу, и оних који су разочарани онима за које су прошли пут гласали – додао је Јовић, који је био саветник и главни аналитичар бившег председника Хрватске Иве Јосиповића..

Ако уђу у ЕУ, припадаће, како каже, тој некој левој либералној политичкој групацији, и да очекују да у Хрватској има много људи који не желе више да гласају за традиционалне леве странке јер су их изневериле, а истовремено очекују и глас мањина без обзира да ли се ради о Србима или другима.

– Наше поруке су инклузивне – нагласио је Јовић.

На констатацију да се неке странке залажу за блокирање Србије на путу ка ЕУ и да то сада истичу у први план, Јовић каже да је то веома штетно и за хрватске интересе.

– И требало би се питати на пример, они Бошњаци, Хрвати, Срби који имају родбину у Босни и Херцеговини и у Србији, да ли им је заиста у интересу да се овде стварају чврсти зидови и чврсте границе – каже Јовић и истиче да су сада када су верски празници колоне на границама дуге.

– Према томе, ја мислим да је и у интересу већине у Хрватској заправо да дође до брзог проширења, и из стратешких и из економских и из политичких разлога – рекао је Јовић.

Говорећи о српско-хрватским односима, он је рекао да су они сада на неки начин залеђени и да могу да буду и бољи и гори.

 

– У том смислу је потребна једна нова политика, политика разумевања и пријатељства, политика у којој једни друге нећемо гледати као противнике, него као врло сличне земље које могу да сарађују и да тиме ојачају – закључио је Јовић у интервјуу за РТС.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!