Прочитај ми чланак

И ОД СУСЕДА НЕШТО ДОБРО – увек кад могу блокирају пут Србије у ЕУ

0

Мађарска, Бугарска, Румунија, Хрватска... Не постоји земља у нашем окружењу која не подржава, барем деклеративно, европски пут Србије. Штавише, многе од њих нуде помоћ, што моралну, што искуствену, неке и када је у питању превод документације, попут својевремено Хрватске, али је реалност ипак мало другачија.

Без обзира на званичне ставове, у пракси ствари не стоје баш сјајно, напротив. Србија са Хрватском има бројна нерешена питања, са Румунијом и Бугарском стално провејава проблем мањина, са Мађарском односи напредују у сваком смислу, али на ту слику треба додати зид на граници за мигранте, чиме они остају проблем Србије.

Иако ЕУ на Србију гледа као на земљу која има једну од најважнијих улога у региону, која се са своје стране труди да то и демонстрира, препреке на европском путу не јењавају. Поставља их, чини се, највише Хрватска која је у неколико наврата, рецимо блокирањем отварања поглавља, демонстрирала како подршка са њене стране изгледа.

„Стоп“ на сваком кораку

Ретко који хрватски званичник је пропустио да напомене како подржава евроинтеграције Западног Балкана, па тако и Србије.

– ЕУ не сме оклевати на Западном Балкану да на том подручју не би преовладали “туђи утицаји”. Неколико је земаља на југоистоку Европе којима треба боље функционисање, већа подршка, и којима је јасно потребна већа укљученост ЕУ јер, ако смо спори и оклевамо да их брже укључимо, други неће оклевати и њихов утицај ће преовладати. Зато ће се Хрватска и даље залагати за политику проширења ЕУ – казао је пре око месец дана премијер Хрватске Андреј Пленковић.

Међутим, управо је Хрватска та која инсистира на решавању билатералних питања са Србијом током њеног приступања ЕУ, иако из Брисела често стижу поруке да управо те ствари не треба да буду тема.

Хрватска је Србију блокирала када је пробала да отвори Поглавље 23 о правосуђу, а затим и крајем прошле године за поглавље 26 о образовању и култури. Односи две земље додатно се погоршавају протестним нотама, провокацијама, запаљивим изјавама, а најгоре од свега је што проблеми са Хрватском ни после 20 година нису решени, од границе на Дунаву, сукцесије, несталих, положаја мањина…

Румунска блокада

Подршку Србији на европском путу недавно је поновио и румунски председник Вернер Јоанис, који је између осталог рекао да ће његова земља наставити да подржава пут Србије у ЕУ.

Политички односи Србије и Румуније јесу добри, а српски званичници су у неколико наврата истицали да су захвални на подршци и стручној помоћи коју Румунија пружа на европском путу, али и због тога што ова земља није признала независност Косова.

Осим тога, Румунија је земља са којом Србија није ратовала. Међутим, управо је Румунија 2012. године била једна од земаља која је условљавала добијање статуса кандидата за Србију због решавања положаја влашке мањине.

Бугарска мањина

И Бугарска на сваком кораку изражава спремност да помогне Србији у преговорима са ЕУ, али и њиховом затварању.

О томе, али и о све бољим билатералним односима било је речи пре два дана на састанку шефа српске дипломатије Ивице Дачића и бугарског премијера Огњана Герџикова, који су рекли да су задовољни добрим билатералним односима две земље, и да желе да их и даље унапређују. Они су разговарали о економији, инфраструктури, енергетици, као и бугарској националној мањини.

Управо је то једна од ствари према којој је Бугарска имала резерве прошле године, приликом отварања Поглавља 23. Она је, уз Хрватску, то “извукла” као камен спотицања за отварање поглавља, због чега је оно тада и пролонгирано.

Положај бугарске мањине у Србији је ствар на којој Бугарска инситира годинама уназад, и није непознаница за српске власти.

За Мађарску неприхватљива блокада

Србија са Мађарском већ дуже време нема спорења, напротив. Мађарска је последњих неколико година постала земља са којом односи постају све бољи и бољи, а то доказују и учестали контакти, посете, па и заједничке седнице две власе, српске и мађарске.

Лични односи између политичара тамошње и овдашње власти такође иду у прилог доброј сарадњи, па је тако мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто, који је иначе био један од говорника на митингу подршке Александру Вучићу, пре два дана рекао да “Србија заслужује да постане чланица ЕУ”, као и да би за “ Мађарску било неприхватљиво ако било која земља чланица или институција Уније блокира или успорила Србију на том путу”.

Међутим, Мађарска је подигла ограду за мигранте на својој граници, и тако проблем оставила “ван свог дворишта”, на шта се у Србији не гледа као на нарочито пријатељски гест, али се ни не коментарише јавно.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!