Прочитај ми чланак

ВЛАСТ ОДБИЛА ЗАХТЕВЕ ОПОЗИЦИЈЕ, настављају се протести у Београду

0

Протест „Сви као један – један од пет милиона“ против власти председника Србије Александра Вучића биће одржан данас у Београду, са почетком у 18 часова, код Теразијске чесме.

Према најавама организатора, окупљеним грађанима обратиће се адвокат Божо Прелевић и представник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић.

Истовремено, данас истиче рок који су лидери Савеза за Србију и други представници опозиције, која уназад већ пет месеци, једном недељно, у више градова Србије, окупља незадовољне грађане, дали власти да испуни захтеве дефинисане и јавно предочене на прошлонедељном великом митингу испред Скупштине Србије.

„Још храбрије“

Небојша Зеленовић, председник Заједно за Србију, оценио је да „режимска опсада“ Београда неће спречити слободне грађане да још одлучније и храбрије затраже слободне медије, дијалог и слободне изборе.

Тим поводом саопштено је да је нови протест, данас (субота) у 18 часова, заказан јер је председник Србије и СНС Александар Вучић одбио да покрене дијалог поводом захтева са претходног протеста. Организатори су саопштили и да ће се убудуће протесте организовати заједно са свим потписницима Споразума са народом, „у циљу што шире сарадње и укључивање свих друштвено-политичких фактора у Србији, синдиката, иницијатива и удружења“.

Један од лидера СЗС Јанко Веселиновић казао је да је одлука о новом протесту донета на састанку потписника Споразума са народом.

„На суботњем протесту понудићемо грађанима предлог тима стручњака побуњене Србије за нормализацију стања у Србији после пет месеци грађанских протеста у више од 100 градова и општина Србије“, рекао је Веселиновић.

Одбијање власти да испуни три кључна захтева опозиције, као повод за данашњи митинг, навео је и лидер Двери Бошко Обрадовић.

„Свих ових месеци били смо заједно са грађанима на улицама у више од 100 општина и градова, многи од нас су били говорници, и тај велики, побуњени народ је доживео завршетак прве фазе протеста на величанственом скупу прошле суботе у Београду. Десетине хиљада људи су показали да се не плаше ове власти, и да ће се одлучно борити против ње“, казао је лидер Двери Бошко Обрадовић.

Подсетимо, три главна опозициона захтева гласе: формирање заједничке комисије власти и опозиције за договор о фер и поштеним изборима, избор новог састава РЕМ-а који би био предложен на равноправној основи власти и опозиције, и избор техничког руководства РТС у прелазном периоду како би „медији коначно, а пре свега јавни медијски сервиси, били слободни и за другачије мишљење и за дебату“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!