Прочитај ми чланак

УНЕСКО – Нотр дам не мора бити дословно реконструисан

0

Обнова париске катедрале Нотр Дам мора да заштити универзалне вредности тог места, али то не значи дословну реконструкцију, саопшила је делегација Унеско-а после састанка с председником Француске Емануелом Макроном.

Како се наводи у саопшењу кабинета француског председника, представници Унеско-а су навели да су спремни да помогну обнову Нотр Дама, нарочито пружањем техничке експертизе.

Foto: Tanjug/AP

Генерална директорка Унеско Одри Азулај је изјавила да се мора поштовати „интегритет и аутентичност“ тог споменика, јер је то део светске културне баштине, али то не значи да париска катедрала мора да остане непромењена.

Унеско, како се наводи, формално признаје право сваке генерације да учествује у наслеђу човечанства, између осталог, и прилагођавањем природним и историјским процесима промене и трансформације и новим могућностима које нуди напредна технологија.

Макрон је првобитно изразио жељу да катедрала, буде обновљена за само пет година, али је то изазвало неверицу у јавности, јер се процењује како ће за обнову бити потребно знатно више времена.

Веики пожар, који је захватио ову париску катедралу 15. априла, уништио је једну кулу и кров и оштетио унутрашњост али стручњаци верују да конструкција катедрале није угрожена.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!