Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА НЕ МИРУЈЕ: Протести „1 од 5 милиона“ у више градова и општина

0

Грађански протести „1 од 5 милиона“ који се од 30. новембра одржавају једном недељно у више од 50 градова Србије, настављени су и вечерас.

14.протесни скуп у Шапцу: Нема одступања од испуњења захтева

На 14. протесном скупу, испред Старе робне куће, поновљени су захтеви за слободним и фер изборима као и слободу медија.

Салко Карадаревић, из Удружења грађана“Село-град“, подсетио је на бројне афере у којима су главни актери Вучић и његова камарила, и да ће једном морати да одговарају.

За једне лустрација а за друге истрага и суд. Такође се заложио за разговор са комшијама ипознанницима који су не својом вољом укључени у активности СНС, а пример је и митинг у Београду. Србија заслужује да буде слободана и демократска земља, рекао је Карадаревић.

Саво Манојловић, из Удружење за заштиту уставности, истакао је да митинг власти у Београду показује колико је Србија поробљена земља, да су многи отишли што су уцењени, а да су градске службе и јавна предузећа радили само до 13 или 14 часова. То је показатељ да је режим озбиљно уздрман 13. априла, када никако нису успели да сакрију велики број демонстраната, службе као и јавна предузећа радили до 13 или 14 часова. То је показатељ да је режим озбиљно уздрман, и да никако нису могли да сакрију велики број демонстраната. Манојловић је као добар пример навео Шабац где су медији слободни, и где грађани бирају локалну власт по својој вољи.

Ниш: Победићемо лажног цара на првим слободним и фер изборима

Председник нишких демократа и одборник Скупштине града Миодраг Станковић рекао је вечерас у Нишу да је на митинг Српске напредне странке у Београду, у оквиру кампање Александра Вучића “Будућност Србије”, из овог града данас отишло 150 аутобуса, јавља наша дописница из Ниша.

– Ми смо се овде окупили без икакве присиле и притиска, за разлику од оних који су уцењени и који су данас са 150 аутобуса кренули из Ниша, како би подржали оне који владају уз помоћ лажног патриотизма, лажног економског успеха, заробљених медија и вештачке поделе на грађане и опозицију. Али, победићемо их на првим слободним, фер и поштеним изборима, то им обећавамо – рекао је Станковић на 15. протесту “За Ниш без страха- 1 од 5 милиона”.

Пред неколико стотина грађана окупљених на централном нишком тргу, Станковић је поновио опозиционе захтеве, саопштене на митингу одржаном 13. априла у Београду- одржавање слободних и фер избора, избор новог састава РЕМ-а, као и новог уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а. Он је упитао власт, коју је назвао “најнеспособнијом у историји Ниша и Србије”, зашто не испуни ове, елементарне захтеве уколико се заиста осећа јаком, као што упорно тврди.

– Они спроводе насиље над институцијама, владавином права и здравим разумом, а на њиховим медијима, који су заробљени, говори се о наводном насиљу опозиције, које заправо они спроводе. Па, замислите власт која штрајкује глађу против опозиције. Да ли је то нормално и има ли тога игде у свету? Ништа у Нишу и Србији није нормално- закључио је Станковић, позивајући још једном водеће државне функционере да поднесу оставке.

Јован Тамбурић, председник Синдиката пензионисаних војних лица, оценио је да се у Нишу синоћ боље дисало јер су “неки отишли за Београд да подрже лудило у Србији”. Он је казао да актуелна власт мора да оде како би Србија и њени грађани почели боље да живе, оцењујући да су је грађански протести “уздрмали” и “изазвали панику” у њеним редовима.

– И поред заклињања да то неће да ураде, смањили су пензије, а тајно су прекинули и усклађивање пензија са трошковима живота. Од 2012. до 2018. године пензионерима је по овим основама отето најмање пет до шест милијарди евра и ова лоповска власт је у праву када каже да су пензионери спасили финансијску стабилност Србије. Отетим новцем покривали су рупе у јавним предузећима, која немилице пљачкају кроз запошљавање страначких трутова и ботова, као и кроз дилове са страним инвеститорима који наше раднике претварају у робове- рекао је он.

Тамбурић је поздравио одлуку „слободне и независне опозиције“ да не учествује на изборима док они не буду слободни и демократски, оцењујући да се избори ипак „добијају на локалу, код сваког рођака и комшије“. Предуслов за победу је и да се „опозиција ослободи ликова који су својим чињењем омогућили да ови дођу на власт“. Називајући Вучића „лажним царем и лажним месијом Србије“, он је казао да учесници протеста „не желе било чију главу“, већ само „елементарну слободу, промену система и будућност за нашу децу“.

Након окупљања на тргу, грађани су отишли у протестну шетњу до РТС-а у Нишу. Грађани су узвикивали „ лопови, лопови“ и „ РТС, СНС“.

Протестно у Нишу је, иначе, било једини протест „1 од 5 милиона“ који је синоћ одржан на југу Србије, на којем је претходно организован у неколико градова и општина.

Протест у Ужицу: Вучић је поново понизо грађане Србије

Са 13. протеста „1 од 5 милиона“, одржаног вечерас у у Ужицу, народни посланици ДС Алексндра Јерков и Балша Божовић су поручили да су грађани, који месецима протестују, слободни и да желе да живе у слободној земљи.

Наводећи да су „Александар Вучић и СНС на митингу у Београду славили“, Јерков се упитала шта су славили – то што је Србија једна од најсиромашнијих земаља у Европи, што су смањили плате и одузели пензије, подигли порезе, што се њихови коалициони партенри са Косова налазе на списковима осумњичених за убиство Оливера Ивановића и што проганају Раду Трајковић, новинарима цртају мете на чела, што малди беже из земље или то што смо постали најнесрећније друштво у Европи“.

„Грађани су све сиромашнији, а врх СНС и њихови коалициони партнери се безочно богате“, рекла је Јерков и додала да „не би требало да се подсмевамо суграђанима који су били уцењени и у страху довођени аутобусима на митинг у Београд“.

„Али, важна разлика између нас и њих је у томе што смо ми слободни и што не пристајемо на уцене и застрашивања и зато ће нас увек бити више, без обзира на то колико аутобуса довукли на своје митинге“, рекла је Јерков.

„Једно о чему можемо да разговарамо су слободни избори, слободни медији, слободне институције ислободни грађани. Других тема за нас нема“, навела је она.

Оценивши да је „у Ужицу, на вечерашњем протесту,више слободних грађана, него што их је било на Вучићевом митингу у Београду, јер су ти грађани били уцењени и приморани да дођу“, Балша Божовић је рекао да грађани протестују и боре се и за њихово достојанство“.

Наводећи да је „Вучић деведестих хушкао на рат, а није смео да оде на ратиште, да је 1999. хушкао на бомбардовање, а уселио се у стан од 150 квадрата, док су јунаци са Кошара гинули и данас живе у беди, те да се 2012. се поново вратио на власт, обећавајући златно доба, Божовић се питао „да ли је то златно доба за породицу Оливера Ивановића, за Раду Трајковић којој прете или то што сексуално узнемиравају Марију Лукић“.

„Златно доба је само за градоначелника Ужица, за Весића, Вулина, Лончара, Марка Ђурића, Анреја Вучића, за мафију у Србији“, казао је Божовић и узвикнуо: „Александре Вучићу, митингом у Београду, поново си понизио грађане Србије, уценио си их ивише те нико не поштује, више нико те се не плаши“.

Он је рекао да опозиција и грађани,који протестују, захтевају поштене изборе и, како је рекао „ако избори буду поштени, Вучић и његов режим не смеју да изађу на такве изборе, јер знају да ће бити побеђени“.

„Припремили смо предлог измена изборног закона и ако их усвојите, излазимо на изборе, а ако их не усвојите – нећемо изаћи на изборе. Али, онда морају да знају, да их тада нећемо смењивати на изборима, него на улици и тај сценарио сами су изабрали“, поручио је Божовић.

Протесту је присуствовало неколико стотина Ужичана, који су прошетали центром града.

Пожаревљани протестовали по 13 – ти пут

У Пожаревацу је одржан 13. по реду протест 1 од 5 милиона где су грађани протестовали против стања у држави.

Окупљеним грађанима обратио се Пожаревљанин Дарко Милошевић који је рекао да је ово грађански скуп, бунт и устанак.

„Сви плаћамо претплату и сви једнемо хлеб. Хлеб можемо да бирамо, а на телевизији нам подмећу пуно лажи и обмана као и пуно срама и безчашћа. Захтевамо да се чује и друга страна и друго мишљење, да се покрене дијалог. Дијалог без надвикивања и без упадања у реч. Такође захтевамо од учесника ТВ емисија ако нема дијалога напусте ту емисију. И пре свега да се поштују закони и да се они примењују, а не да се само тумачи“ рекао је Милошевић, јавља наш дописник из Пожаревца.

И овог петка грађани су прошетали централним градским улицама где су се на кратко зауставили испред градског здања где су исказали своје своје незадовољсво.

Протест у Ваљеву

Са протеста у Ваљеву, под називом „Ваљево без страха – Један од пет милиона“, послата је порука да грађани који су против власти, нису непријатељи државе и да не дозвољавају да их власт дели и свађа, преноси Н1.

Посланик и бивши председник општине Врбас Милан Станимировић рекао је да се шетњама и протестима мора ићи путем борбе за правду, демократију, слободу и за слободне и демократске изборе.

Посланик Срђан Миливојевић рекао је да се на протестима боре за сваки глас.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!