Прочитај ми чланак

БРИТАНЦИ ОТКРИВАЈУ Да ли је Новак Ђоковић доживео шок-пораз у Монте Карлу због …

0

Новак Ђоковић је неочекивано рано завршио са учешћем на турниру мастерс серије у граду у коме живи, а Монте Карло му овога пута није донео радост из два разлога. Један је пораз од Данила Медведева, а други је начин на који се до тога дошло.

Ђоковић је на први сервис освојио само 65% поена (ривал 70%) а на други за њега очајних 48% (Рус 62%). Чак десет брејк шанси је дозволио супарнику, пет пута се извукао из тих ситуација, али како је освојио само 80 од 173 одиграна поена, пораз је био неминован.

Када су на „Амазон прајму“ анализирали Ђоковићев пораз, бивши британски тенисери Саманта Смит и Марк Пичи посебно су се осврнули на један детаљ – изузетно снажан ветар који ових дана дува у Монте Карлу, што је доводило и до огромног подизања шљаке, тиме и неколико кратких пауза пре нових сервиса.

„Ветар је био јако важан фактор. Нарочито за Ђоковића, који носи сочива“, рекла је Сем Смит.

Облак прашине у коме се Ђоковић у једном тренутку нашао
Њен колега се на то надовезао подсећањем да Надал лакше то подноси, јер је и одрастао у ветровитим условима на Мајорци, управо вежбајући на сличним теренима:

„Потенцијално посматрано, Ђоковић баш може да има проблема у оваквим условима, ако трунчица упадне у његово око. Он никада и није био неко ко је имао огромну љубав према ветру“.

Са друге стране, бивша ВТА звезда Данијела Хантухова уверена је да је Ђоковићу пријала ова радна седмица у Монте Карлу и то јер је, за разлику од наступа у Индијан Велсу прошлог месеца, све време уз себе имао тренера, Марјана Вајду.

„Стварно је Новак другачији када му је Марјан у близини. Добије онај ратнички дух некако. Када се Вајда придружио стручном штабу, одмах су прионули на екстреман рад, потпуну посвећеност тенису. Јер, знате и сами, када је Новак у питању, много је ту ‘ометајућих фактора’ у његовом животу ван тениских терена. Он сам, међутим, воли да учи, воли да се усавршава, воли да чује нове ствари“, рекла је Хантухова, уверена да ће у наставку сезоне на шљаци Ђоковић, заједно са Марјаном Вајдом, показати право лице.

Новак Ђоковић, почев од 5. маја, наступа на следећем турниру – у питању је мастерс у Мадриду, на коме је освојио титуле 2011. и 2016, али сада брани само 45 бодова јер је 2018. заустављен већ у првом мечу: Кајл Едмунд га је у другом колу савладао у три сета (6:3, 2:6, 6:3).