Прочитај ми чланак

БИТКА ЗА КРИМ Како је Путин једним потезом блокирао америчке носаче авиона

0

Данас, пет година након повратка Крима Русији, како кажу становници полуострва и Русије, још увек се откривају детаљи о операцији руске војске која је организовалаа безбедност спровођења референдума и без испаљеног метка извела једну од најбоље планираних војних акција у историји, а да није прерасла у отворени оружани сукоб.

О свему што се догађало у то време знамо из медија и из филма “Крим, повратак кући” у ком Владимир Путин сведочи како је донео одлуку о покретању војно-безбедносне акције. Међутим, главног команданта руског војног одељења ГРУ и шефа кампање више нема и многе је детаље понео са собом у гроб.

Наиме, генерал Игор Сергун, тада начелник Главне управе генералног штаба Оружаних снага руске Федерације (ГРУ), који је управљао операцијом, умро је у свом стану у Москви од срчаног удара у јануару 2016.

Сада се сазнаје како је поновним уједињењем с Русијом Крим спасен од напада америчке војске, који је био планиран у сарадњи с превратничком владом у Кијеву.

Румунски војни стручњак Валентин Василеку сматра да је штампа на време успела да успостави директну везу између догађаја у Кијеву и на Криму 2014. године, уз напредовање америчких војника, светска заједница разумела опасност у којој се налазило полуострво. Међутим, медији нису директно повезивали преврат на Мајдану и такозвано Руско пролеће на Криму, али у Кремљу јесу.

Наиме, док је фокус био усмерен на Кијев и како ће се консолидовати нова власт, Друга ударна група америчке ратне морнарице (Carrier Strike Group 2 / CSG-2) је 13. фебруара 2014. напустила морнаричку базу у Норфолку у непознатом смеру.

ЦСГ-2 је тада чинило 16 ратних бродова, међу којима и 3 нуклеарне подморнице, а предводио ју је носач авиона класе “Нимиц”, “УСС Џорџ Буш”, који је имао 90 авиона и хеликоптера на броду.

Три брода су била два разарача класе “Арли Бурк”, бродови “УСС Тракстан” и “УСС Доналд Кук”, као и разарач “УСС Тејлор” класе “Флечер”. Василеску подсећа да су ови бродови претходно вршили извиђачке операције дуж обале Крима, што су учинили под изговором вежби с бугарском и румунском морнарицом у Црном мору, а циљ је био извидети терен за будућу инвазију, док је Крим још увек био у саставу Украјине, што би се провело на захтев власти из Кијева.

Према недавним информацијама које је објавио турски лист Хуријет, управо је у том тренутку турско министарство одбране примило захтев од Пентагона да дозволи америчкој Другој ударној морнаричкој групи да уђе у Црно море. Анкара је одобрила овај улаз, иако је тиме прекршила Конвенцију из Монтрекса, која бродовима који прелазе више од 45 хиљада тона забрањује пролаз кроз Босфор и Дарданеле. Подсетимо да само носач авиона “УСС Џорџ Буш” има тежину преко 103.000 тона.

“Дана 18. фебруара 2014. је почела мирна офанзива ЕуроМајдана. Председник Украјине Јанукович је преварен од стране представника ЕУ и Сједињених Држава, који су и организирали ЕуроМајдан у Кијеву. 22. фебруара је Јанукович морао да напусти Украјину, где су власт преузеле националистичке и неонацистичке организације”, рекао је Василеку.

У том тренутку је Друга ударна група америчке морнарице, заједно с носачем авиона, већ била на Медитерану, где су се Американци, уз правовремени позив самопроглашених власти у Кијеву, већ припремали за напад на Црноморску флоту. Само су “одлучни и муњевити” поступци Русије и Крима омогућили да се избегне такав сценарио.

Под притиском десетина хиљада проруских демонстраната на Криму је извршена промена извршне власти. У врло кратком времену је извршена операција руских војних специјалних служби, које су без испаљеног метка разоружале украјинске оружане снаге и осигурале контролу над стратешким објектима полуострва.

“Прецизност, одлучност и брзина руске војске и обичних грађана Крима су спречили Американце да правовремено дођу у Црно море. Зато је ЦСГ-2 преусмерена у Егејско море и није ни искористила дозволу Анкаре да уплови у Црно море”, нагласио је румунски стручњак.

 

Василеску сматра да није изненађујуће да су у штампи објављени извештаји о хапшењу нижих команданата НАТО пакта на Криму, иако је то асхингтон увијек порицао. Потом је 16. март одржан референдум о уједињењу Крима с Русијом, а истог дана су амерички бродови напустили луку Пиреј, признајући тиме њихов пораз, закључује Василеску.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!