• Почетна
  • ДРУШТВО
  • „ВУЧИЋА ЋЕ У БЕРЛИНУ ПРИТИСНУТИ, састанак организован без знања ЕУ“
Прочитај ми чланак

„ВУЧИЋА ЋЕ У БЕРЛИНУ ПРИТИСНУТИ, састанак организован без знања ЕУ“

0

Београд -- Вучића у Берлину очекују притисци у вези с КиМ због чега су веома важни и састанци које ће он у Пекингу имати са председницима Русије и Кине, каже Дачић.

Гостујући на ТВ Пинк, министар спољних послова Србије је рекао да истовремено не очекује притиске у вези доношења неког оквира о садржају споразума са Приштином, али ће „свакако бити кулминација притисака на Србију да настави дијалог без обзира да ли ће Приштина укинути таксе или не“.

foto: flickr

Он је навео да је састанак у Берлину, који организују немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон а на који су позвани лидери западнобалканске шесторке, изазвао контроверзе у Европској унији и да је организован без знања Брисела, шефице европске дипломатије Федерике Могерини и других чланица ЕУ.

Наводећи да Вучић трпи изузетне притиске, између осталог и да се обустави кампања Београда да друге земље повуку признање независности Косова, Дачић каже да су веома важни састанци у Пекингу 25. и 26. априла, због разговора са председником Кине, која је важан и јак савезник Србије, али и Путином.

Дачић је рекао да се у свету често пласирају дезинформације да Русија и Србија имају различите ставове по питању КиМ и истакао да то није тачно, наводећи да му је министар спољних послова Сергеј Лавров јуче поново рекао да ће Русија подржати свако решење за које Србија сматра да је у њеном интересу.

„Лавров ми је рекао да ће састанак бити 26. априла у 15.45, што показује да и они посвећују изузетно велику пажњу том састанку“, рекао је Дачић.

Министар је истакао и да је унутрашња стабилност у Србији важна због позиције у преговорима о Косову и додао да се ствара слика да постоји политичка неизвесност, која, оцењује, поткопава позицију Београда у преговарачком процесу са Приштином.

„Постале су лајт мотив негативне слике које долазе из Београда. Ствара се слика као да у Србији постоји дилема ко има, ко нема подршку грађана и тиме се поткопава позиција Србије у преговарачком процесу“, рекао је Дачић.

Он је, међутим, додао и да је позиција Србије много другачија и боља него пре пет, шест година, када нас нико ништа није питао, већ смо само радили оно што други замисле.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!