Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Не знам шта је двоструки суверенитет, то нам нико није понудио

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да притисци без компромиса не помажу решењу косовског питања и додао да не зна шта је то двоструки суверенитет.

Вучић је новинарима у Председништву казао да не очекује да се од Србије јасно затражи да призна независност Косова у Берлину 29. априла.

„Шта је двоструки суверенитет не знам, нико нам то није рекао, понудио, и никада се неће догодити, па ни у Берлину“, поручио је Вучић.

Према његовим речима, волео би да уради нешто за будућност Србије што би значило мир „и за Србе и за Албанце“.

„Ако неко сматра да је компромис да се оснују судови за Србе, да се наплаћује ратна одштета од Србије, да ми признамо независно Косово… у том филму Србија да учествује неће, док можда на неким изборима не победи неко други“, казао је он.

Он је додао се боји да многи нису разумели „испружену руку“ Србије у преговорима са Приштином и да је показао пркос када је у Бриселу током преговора легао на под и заспао.

„Шта год да буде у будућности, веома сам релаксиран лично, мислим да смо у економији учинили пуно. Нема места и пута где не видите да сам отворио фабрике и где људи раде“, рекао је он.

Хоће да на Косову формирају генерације Срба које неће интересовати везе са Србијом

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је један од основних циљева неких у медјународној заједници, првенствено на Западу, да се на Косову и Метохији формирају неке будуће генерације Срба које неће бити заинтересоване за везе са Београдом и Србијом.

Обраћајући се новинарима после пријема које је приредио за групу Срба са севера Косова који су пешице стигли у Београд, Вучић је оценио да је највећи проблем косметских Срба што морају сваког дана да објашњавају да је немогуће да их натерају на прекидање веза са Београдом и Србијом.

Он је казао да је пред Србијом „важан период“ по питању Косова и Метохије с обзиром на његове предстојеће састанке у Пекингу и Берлину, али не и „одлучујући“.

„Постоје притисци да Србија учини додатне уступке према косовским Албанцима како би се отворила додатна могућност за дијалог. Лично сам изложен захтевима да ми нешто учинимо како би они повукли противправне таксе а замислите шта би се десило да смо ми њима увели таксе“, казао је председник Србије.

Вучић је казао да ће у Пекингу разговарати са председницима Русије и Кине којима ће како је рекао, указати да косовски Албанци нису испунили обавезу из Бриселског споразума о формирању ЗСО, да су увели најпре таксе од 10 а затим и од 100 одсто на увоз робе из централне Србије, као и да су донели платформу која је „директно против дијалога“ али и формирали војску „што је у супротности чак и са њиховим Уставом“.

Говорећи о предстојећем мини самиту у Берлину на коме ће учествовати лидери Западног Балкана, укључујући и представнике Приштине, Вучић је казао да ће Србија на том скупу изнети своје ставове који су како је навео, „јасни и недвосмислени“.

„Србија ће се цивилизованим методама борити за себе. Чекали смо шест месеци не уводећи реципрочне мере Приштине али директно противправно деловање Србија не може до века да трпи без одговора и то ћу рећи Макрону и Ангели Меркел. Имамо поверења у њихову одговорност и верујемо да ће добро разумети шта се збива у региону и да скуп у Берлину неће бити прилика да различити неодговорни људи добију прилику за неозбиљне наступе“, казао је Вучић.

На митинг у Београду неће доћи људи због СНС и мене, већ због будућности Србије

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће на његовом митингу у Београду, сутра у 18 сати бити карневалска атмосфера, да ће на скуп доћи градјани не због њега већ због будућности Србије и извинио се градјанима јер ће „апсолутно све у граду бити непроходно“.

Вучић је новинарима у Председништву казао да моли градјане што ће блокирати град на једно после подне и додао да се то неће поновити.

„Ово је сутра и то је демократија и молим људе да нам због тога опросте, ми их после нећемо малтретирати. Они нису дошли због једне партије и мене, они су дошли због будућности Србије, знају ко се за њу највише бори“, казао је Вучић.

Он је казао да ће на митингу позвати на уједињење, али не политичко јер то не би било добро за демократију.

„Позивам људе да додју са осмехом, са својом децом а ми ћемо да се постарамо да им не буде изгубљено време, јер ћемо говорит о ономе што смо урадили“, рекао је Вучић.

На оптужбе опозиције да ће на митинг доћи махом људи запослени у јавним предузећима, Вучић је казао да у тим предузећима раде људи опозиције.

„У јавним рпедузећима већим дело су запослени њихови људи, а ми смо смањивали број запослених“, рекао је он.

Додао је да ће бити задовољан и да на скуп додје и мање људи него на протест опозиционог Савеза за Србију у суботу, 13. априла.

„Можда нас буде и дупло мање, можда нас не буде уопште, ја мислим да биће нас 30 свакако“, казао је Вучић окрећући се ка 27 младића који су пешке дошли са Косова и Метохије на митинг у Београд.

Вучић је негодовао што су поједини медији објавили да је на скупу опозиције било 40.000 људи.

„Људи, је л’ ви знате шта је 40.000, то вам је пуна Маракана“, рекао је он.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!