Прочитај ми чланак

ТАДИЋ: Не занима ме власт али не одустајем од друштвеног утицаја

0

Косовску агенду данас није могуће предвидети јер међународна заједница, која је наметала март као време за потписивање такозваног свеобухватног споразума, у међувремену је изгубила јединствену концепцију решења за Косово, изјавио је у интервјуу за Нови магазин председник Социјалдемократске странке Борис Тадић.

Тадић је подсетио да следе избори за Европски парламент, након чега ће бити устоличена нова Европска комисија, а самим тим и међународни преговарачи.

„Након потписивања Бриселског споразума, којим је (председник Србије Александар) Вучић успоставио правни систем независног Косова и на северу покрајине и након што је ова власт изместила статусне преговоре на нивоу шефова држава у Брисел, маневарски простор Србије драматично је сужен… тешко је понудити јасну платформу у околностима Вучићеве нетранспарентне косовске политике јер нико са сигурношћу не може знати ни која је тачно позиција Србије у овом тренутку и шта се за ових седам година и како преговарало и обећавало иза кулиса“, додао је он.

Коментаришући најаву укрупњавања Демократске странке, Тадић је рекао да основни програм те странке, као што је „изградња грађанске секуларне демократије, изградња правне државе и евроинтеграције“, свакако неће бити мењан.

„Неопходно ће бити дефинисање економске и развојне политике у новим глобалним околностима, узимајући притом све аспекте технолошког развоја… Ми смо постали тржишни рај за произвођаче каблова и чарапа, и све оно сто смо тешком муком достигли у домену ауто-индустрије и високих технологија у околностима највеће кризе у историји света, суштински је поништено потпуно погрешном структуром инвестиција и фасцинираношћу садашњег режима простим статистичким манипулацијама успеха ван стварног квалитета“, рекао је он.

На питање како ће убудуће тећи односи са Савезом за Србију (СзС), чије су чланице две странке које се уједињују у ДС, а Сосијалдемократска странка то није, Тадић је договорио да „обнављање ДС-а свакако није процес који је у колизији са СзС. Управо супротно, јака ДС ојачава и СзС, као њена чланица. СДС остаје ван СзС и демократска унија коју формирамо је пројекат који тече паралелно, тако да чланице наше уније немају обавезу да истовремено буду и чланице СзС“.

„Ја немам интерес да долазим на власт, од 2012. године нисам се кандидовао ни на једну једину функцију, али никад нећу одустати од утицаја на друштвена збивања у борби за слободу и демократију. Дужност је сваког одговорног грађанина да се укључи у ту борбу јер ће у супротном бити препуштено хуљама да владају свима“, рекао је Тадић.

„Ми данас на челу државе имамо трговца људским душама који практично позива на насиље, изазивајући грађане који га не подржавају порукама ‘хајде, учините неко насиље!’. Имамо на челу државе председника коме је важније да ‘набави’ аргумент за своју пропаганду у којој покушава да опозицију представи као насилнике, од безбедности државе и њених грађана“, додао је он.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!