Прочитај ми чланак

ПРИТИСАК САД И НЕМАЦА НА ВУЧИЋА: Зауставите лобирање за повлачење признавања!

0

Тиме хоће да омекшају Албанце како би се наставио дијалог. Лавров: Нећемо дозволити промену мандата УН на КиМ

ВАШИНГТОН и Берлин недељама врше огроман притисак на председника Србије Александра Вучића да Београд на неки начин одобровољи Албанце, како би они укинули таксе на српску робу и вратили се за преговарачки сто – сазнају „Новости“.

Додирни ми колено (1): Меркел и Макрон (десно), Трамп на сигурном поред Меланије (лево).

 

Међу предлозима за знак „добре воље“, који неформалним дипломатским каналима стижу до српског државног врха је и захтев да обуставимо успешно лобирање чији је резултат то што је 13 држава повукло признавање нелегално проглашене косовске независности?!

Овакве поруке, међутим, као и адхок сусрети српских и албанских лидера, попут предстојећег у Берлину, 29. априла, само су „димна завеса“ за оно што велике западне силе, покровитељи Приштине, од нас очекују: да беспоговорно, макар и индиректно, признамо независност Косова.

На све аргументе српске стране да Албанци нису испунили ни једну тачку из Бриселског споразума, као и да би требало да они повуку први корак и укину таксе, углавном стиже арогантан одговор: „Када ће Срби да разумеју да је точак историје отишао у другом смеру и да се не може вратити.“

У оквиру ове опасне игре која очигледно има за циљ да се Београд окриви за пат позицију у дијалогу или у најмању руку да се каже како су обе стране криве, јесте и пуштање информација о плану о двоструком суверенитету на КиМ, који ће наводно немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон понудити Београду и Приштини.

 

Према нашим информацијама, овакав „папир“ не постоји, а председник Вучић у неколико наврата је јасно поручио да неће подлећи притисцима да се врати за преговарачки сто пре укидања такса. Пре одласка у Берлин, он ће имати значајне разговоре са лидерима Кине и Русије, двеју земаља које снажно стоје у одбрани наших интереса у Савету безбедности УН. Вучић ће са Владимиром Путином разговарати 26. априла на маргинама самита „Појас и пут“ у Пекингу, где га такође очекује и сусрет са Си Ђинпингом.

И шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио је у среду да очекује наставак притисака САД на Београд да призна Косово, јер је, пре свега, „актуелна америчка администрација обузета тежњом да постигне што више спољнополитичких успеха за кратко време пре следећих избора“. Он је потврдио да Москва инсистира на реализацији Резолуције 1244 СБ УН, која подразумева директан дијалог Београда и Приштине и поштовање целовитости Србије:

– Више пута смо истицали да ћемо прихватити било које решење које одговара Србији. И тачка. Позивамо Вашингтон и Брисел да утичу на Приштину и да схвате своју одговорност за спровођење Резолуције СБ и натерају косовске Албанце да зауставе своју провокативну и конфронтирајућу политику. Русија неће дозволити да Савет безбедности промени мандат УН на Косову.

 

Лавров се у среду у Москви срео са српским шефом дипломатије Ивицом Дачићем, који је поручио да Србија није способна да заштити своје државне интересе без помоћи Руске Федерације:

– Нећемо повлачити никакве потезе, ако се говори о трајном решењу Косова, без консултација са Русијом. Такође, наш став је јасан – кад Приштина укине таксе, онда може да се настави дијалог.

Коментаришући наводе о идеји двоструког суверенитета, Дачић је рекао да су то само претпоставке:

– То је оно што се очекује да ће Меркелова да предложи – да на северу Косова постоји тзв. двоструки суверенитет, и Косова и Србије. Али не знам да ли игде на свету постоји такво решење.

Лавров је додао и да Запад, када је признавао незаконито проглашену независност Косова, није помињао двоструки суверенитет.

„СТАНДАРД“: „САХРАНА“ ПЛАНА О РАЗМЕНИ

ЦИЉ предстојеће регионалне конференције у Берлину о Западном Балкану је да се „сахрани“ план о размени територија, тврди бечки дневник „Стандард“:

– Канцеларка Меркел намерава да предложи специјални статус за север Косова. То је утемељено и у идеји Заједнице српских општина, чије је формирање договорено Бриселским споразумом из 2013, али до сада није примењено.

 

ФЕДЕРИКА ЈОШ ПОСРЕДУЈЕ

Фото: Бета/ АП

ДИЈАЛОГ Београда и Приштине биће део конференције у Берлину, али она није ту да замени активности Европске службе за спољне послове и високе представнице ЕУ. Наш заједнички циљ је да дијалог буде настављен – рекао је у среду известилац за Србију у ЕП Дејвид Мекалистер. Он је навео да ће висока представница Федерика Могерини (на слици) наставити да посредује у дијалогу, а да ће састанак у Берлину бити допринос наставку разговора и подршка „добром и напорном раду“ шефице дипломатије ЕУ и њеног тима у Бриселу.

 

ТАЧИ: НЕМА ТАЈНИХ ДОГОВОРА

ПРЕДСЕДНИК привремених приштинских институција Хашим Тачи (на слици) негирао је у среду да ће у Берлину бити потписан било какав споразум или нацрт споразума Београда и Приштине.

– На крају скупа требало би да буде потписана заједничка изјава којом ће бити потврђена европска перспектива Косова и Србије – написао је Тачи на „Фејсбуку“.

Истовремено, реагујући на Вучићеву најаву да ће око Ђурђевдана бити познат одговор Београда Приштини поводом такса, Рамуш Харадинај је рекао да уместо ултиматума и претњи, Србија донесе одлуку о узајамном признавању.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!