Прочитај ми чланак

ШТА У ПРАКСИ ЗНАЧИ „ДУПЛИ СУВЕРЕНИТЕТ“ који ће Берлин понудити Београду и Приштини

0

Стручњаци "лансирање" ове идеје тумаче као покушај две најутицајније чланице ЕУ да врате процес под окриље ЕУ, без обзира која гарнитура убудуће буде на њеном челу

Вест коју су приштински медији пренели јуче, да ће Француска и Немачка на састанку у Берлину 29. априла представити план за споразум Београда и Приштине, а ради се о идеји двоструког суверенитета, изазвао је полемике и створио општу забуну у јавности.

Док стручњаци „лансирање“ ове идеје тумаче као покушај две најутицајније чланице ЕУ да врате процес под окриље ЕУ, без обзира која гарнитура убудуће буде на њеном челу, јавност се пита шта то значи у пракси.

Састанак који су сазвали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, ком ће присуствовати Ана Брнабић и Александар Вучић, као и представници привремених институција у Приштини, у медијима је најављен као сусрет ради „размене идеја“.

Председник Србије рекао је да их 29. априла очекују тешки разговори, али да то нема никакве везе са било каквим решењем Косова.

– Тамо нас не чека ништа добро, одмах да знате и не очекујем ништа добро. Једино очекујем почетак захтева за нови формат, где би цилј требало да буде признање независности, а да Србија не добије ништа. Тражиће да уђемо у разговоре, а да Албанци не укину таксе – рекао је он, али одбацио спекулације да намерава на том састанку да потпише признање независности Косова.

Иницијатива за априлски самит је сигурно последица чињенице да је на измаку мандат постојећих институција ЕУ, које су до сада водиле цео процес и својим чињењем, односно нечињењем унеле почетну конфузију и довеле до тога да цео процес може да исклизне из оквира ЕУ, објашњава директор Центра за регионализам Александар Попов.

– Тим пре јер се на овом терену као више него јак играч појавила Америка која је додатно допринела постојећој конфузији, уводећи у игру нову варијаблу, а то је разграничење, која се мозе тумачити „овако или онако“. Међутим, она се најчешће тумачи у варијанти да је реч о размени територија, што је наишло „на нож“ код појединих европских земаља које се боје домино ефекта на Балкану, пре свега Немачке и Француске – изјавио је он за Телеграф.рс.

– По тим информацијама, суверенитет Србије би се односио на Србе (ма ста то значило ) као и на српске светиње. Сматрам да ће ова идеја одмах наићи „на нож“, не само код косовске јавности, него и код њихових преговарача, јер колико знам ситуацију, пристанак на подељени суверенитет би тамо био раван издаји – поручио је Поповић.

Он је објаснио да тврдње како „постоји низ таквих случајева у свету“ овде не држе воду, јер не постоји ниједан који би се могао у потпуности упоредити са косовским питањем.

– Имамо случај ЕУ, где су њене чланице пренеле део свог суверенитета на ову еворпску интеграцију и случај Аустралије где Енглеска има симболичан подељени суверенитет над овом земљом, јер се на челу државе не налази председник већ британска краљица – рекао је Поповић.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да Берлин и Париз имају паралелну активност са Вашингтоном.

– Евидентно је да је ЕУ потиснута у други план. Ове две земље су за реформу Уније, која би требало да се окреће око те осовине. Треба да видимо да ли су нешто искоординисали, или ће то бити њихова последња понуда – рекао је Дрецун и додао да тај предлог још није дефинисан.

Реагујући на наводе приштинских медија, Сергеј Лавров рекао је данас, после састанка са министром иностраних послова, Ивицом Дачићем, да Запад, кад је признавао незаконито проглашену независност Косова, није помињао двоструки суверенитет.

– На Србима је да донесу одлуку. Што се тиче притиска на Србију и захтева да призна независност Косова, тај притисак ц́е се наставити. Пре свега САД и актуелна администрација обузети су тежњом да постигну што више спољнополитичких успеха за најкрац́е време до следец́их избора – истакао је.

– То захтева далеко више времена него да се постављају ултиматуми и да се тражи да се они сместа прихвате, али то је једини пут ка стабилном решењу проблема. Нажалост, наше западне колеге у принципу сматрају да одлучују о судбини света и колонијални аспекти у менталитету су почели да се испољавају. Они говоре о изузетности и о томе да управо западна група земаља има права да одређује ко је у праву, а ко је крив. Све мање говоре о међународном праву, а све више о правилима које су они измислили и које морају да прихвате све остале земље, заобилазец́и СБ УН и игноришуц́и саме УН – упозорио је шеф руске дипломатије.

Ивица Дачић је објаснио да се тај предлог меркелове очекује, али су у питању претпоставке и да „не зна да ли то решење игде на свету постоји, осим на том папиру.“

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!