Прочитај ми чланак

Патријарх на Космету и историјска порука Србима ДА НЕМА ПОДЕЛЕ НИ ПРЕДАЈЕ

0

Посета патријарха Иринеја Косову и Метохији је охрабрујућа, а поруке које послао су важне, јер уливају наду да Срби јужно од Ибра неће бити раздвојени од државе Србије и целине српског народа.

Током вишедневне посете Косову и Метохији патријарх Иринеј је обишао српске светиње — Пећку патријаршију и Високе Дечане, служио је литургију у митрополијској цркви у Пећи, а срео се са Србима у енклавама у Ораховцу, Хочи и Зочишту.

Патријарх је посетио и Штрпце, Косовско Поморавље и Грачаницу, а на крају посете обишао је Косовску Митровицу, Бањску и Соколицу.

 
Посета српског патријарха Косову и Метохији једна је од ретких које су сагледале живот српског народа у јужној српској покрајини, коментарише писац и новинар из Грачанице Живојин Ракочевић.

„Његова посета се кретала од најважнијих светиња Српске православне цркве, али се овог пута патријарх заиста спустио у живот и срео се са огромним бројем људи, како са онима који живе у мало већим срединама и, рекло би се, слободнијим, до потпуно изолованих и гетоизираних људи. Он је, у овом случају, дошао и до народне кухиње, погледао како људи живе, од чега живе, какве су перспективе“, каже Ракочевић за Спутњик.

Чини се да је патријархова основна порука да нема поделе, раздвајања и разграничења, што је, према Ракочевићевим речима, посебно обрадовало Србе јужно од Ибра и улило им наду да се неће наћи ван система државе Србије.

„Посета патријарха је охрабрујућа, исцрпна и дубока, а поруке су исто тако важне, јер уливају животну, суштинску наду да нећемо бити раздвојени од државе Србије и од целине нашега народа“, закључује Ракочевић.

Патријарх је током посете поручио да је српском народу потребно јединство и да не треба да се дели.

„Данас се овде спомиње, долази од неких људи како Kосово треба поделити или неким компромисом решити, или на крају, има и таквих нажалост, који сматрају да треба Kосово да скинемо као јарам са леђа. То не говоре паметни људи. То не говоре Срби, то говоре они који само носе име српско, а далеко су од свега оног што је српско“, поручио је патријарх Иринеј.

Молимо се Богу да дође до компромиса, али компромиса по коме ће Косово и Метохија остати у саставу Србије, додао је патријарх.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!