• Почетна
  • ДРУШТВО
  • ХАРАДИНАЈ: Иринеј да охрабри Србе да прихвате сарадњу коју нуди Приштина
Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ: Иринеј да охрабри Србе да прихвате сарадњу коју нуди Приштина

0

Рамуш Харадинај наводи да је српски патријарх Иринеј током посете Косову и Метохији "заборавио да охрабри Србе" да прихвате сарадњу коју им нуде централне институције у Приштини

Премијер  тзв. Косова Рамуш Харадинај наводи да је српски патријарх Иринеј током посете Косову и Метохији „заборавио да охрабри Србе“ да прихвате сарадњу коју им нуде централне институције у Приштини.

„У својој духовној поруци током посете Републици Косово, патријарх Српске православне цркве Иринеј заборавио је да охрабри Србе да пруже руку поверењу, помоћи и сарадњи коју Приштина нуди“, навео је Рамуш Харадинај на Твитеру.

Патријарх српски у уторак је током обраћања верницима у северном делу Косовске Митровице рекао да црква жели компромис на Косову и Метохији и да се моли Богу да дође до компромиса,“али за компромис у коме ће КиМ остати у Србији“.

„А народу албанском, ја знам за шиптарски народ, а ово после зове се албански народ, да им се да пуно права, достојанства људскога, да имају свој језик, своје право, да се по томе понашају. Но земља српска не може туђа да буде него српска. Истина је да оно што се да и поклони то је за сва времена изгубљено“, рекао је патријарх Иринеј.

ХАРАДИНАЈ АПЕЛОВАО НА ДРЖАВЕ ДА НЕ УКИДАЈУ ДОНАЦИЈЕ КОСОВУ

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, апеловао је на државе донаторе да не умањују подршку Приштини, захваљујући којој је, како је рекао, „Косово постало одрживије место за живот, а бележи и напредак у реформама“.

Харадинај је на трибини посвећеној координацији иностраних донатора Косову, рекао да су донације и дознаке које Приштина добија последњих 20 година веома корисне и допринеле су напретку.

„Немојте бити разочарани било каквим постпцима које сте могли видети на Косову и не умањујте вашу подршку. Ви нисте створили паразита, већ државу која напредује“, рекао је Харадинај, преноси Косовапрес.

Шефица Канцеларије ЕУ у Приштини, Наталија Апостолова изјавила је да су донације ЕУ од око 100 милиона евра годишње намењене владавини права, економији, образовању, пољопривреди и енергетици.

„Ове донације су заиста помогле животе грађана на Косову. Овај форум је прилика да се види шта је постигнуто и да се направе планови за будућност“, рекла је Апостолова.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!