Прочитај ми чланак

ЕРДОГАН ИЗГУБИО СТАМБОЛ: Турске власти потврдиле победу опозиције у главном граду

0

Турске власти потврдиле су данас, после више од две недеље поновног бројања гласова на захтев владајуће Партије правде и развоја (АКП) председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, да је кандидат опозиције Екрем Имамоглу победио на изборима за градоначелника Истанбула.

Власти, међутим, тек треба да размотре јуче поднет захтев АКП-а да избори за градоначелника Истанбула буду поништени и да гласање буде поновљено. Ако тај захтев буде усвојен, избори би могли да буду поновљени 2. јуна.

Имамоглу, кандидат Републиканске народне партије (ЦХП), примио је данас сертификат којим се потврђује његова тесна победа над кандидатом АКП-а Биналијем Јилдиримом, бившим премијером Турске, неколико сати пошто је последња жалба АКП-а одбијена.

ЦХП је саопштила да је Имамоглу победио Јлдирима с 13.700 гласова разлике. Првобитна разлика, пре серије поновног пребројавања, била је 25.000 у корист Имамоглуа.

Присталице Имамоглуа (48) окупиле су се испред суда где му је уручен сертификат и испред градске скупштине где је формално преузео власт, узвикујући „Градоначелник Екрем“.

„Свесни смо потреба града. Знамо захтеве грађана и одмах ћемо почети да им служимо“, рекао је присталицама Имамоглу.

На локалним изборима одржаним 31. марта Ердоганова странка је освојила већину гласова на нивоу целе земље, али је изгубила Анкару и Истанбул, и више пута поднела жалбе на резултате у тим градовима.