Прочитај ми чланак

ЏАРЕД ИЗРАЕЛ НА УДАРУ: Прете му јер раскринкава Сребреницу

0

Амерички публициста и издавач за "Новости", о захтевима групе бораца за људска права да га се Универзитет Харвард одрекне. Желе да оспоре то што сам утврдио многе контрадикторности сведока о Сребреници

Изјава Џареда Израела, публицисте и издавача из САД, како је значајну улогу у етикетирању Срба геноцидним због Сребренице, одиграо Ватикан, изазвала је бурне реакције неколицине публициста, бораца за људска права и новинара из Босне и Херцеговине. Десеторо потписника саопштења, од којих половина живи у иностранству, тражило је од Универзитета Харвард да се огради и осуди свог бившег студента Џареда Израела. Исти захтев послала је британска академска НВО посвећена сећању на Сребреницу.

Одговарајући на оптужбе, Израел каже да се не плаши напада, а своју огромну документацију спрема да објави, уверен да су оптужбе против Срба последица не необоривих доказа, већ, пре свега, медијске хајке.

Наиме, на међународном научном скупу у Бањалуци „Сребреница, стварност и манипулације“, пре четири дана, Израел је објаснио да се иза оптужби Срба за геноцид заправо крије намера да се заборави јасеновачки геноцид над Србима у Другом светском рату, који су починиле усташе и НДХ. Због тога су неистомишљеници послали писмо Лоренцу Бекоу, директору Универзитета Харвард.

АКО МЕ НАПАДНУ, БОРИЋУ СЕ!

Захтеве из писма „грађана БиХ“, као и напада британске академске НВО посвећене сећању на Сребреницу, оба адресирана на универзитет Харвард који је Џаред завршио, он види као покушај да буде изопштен. Харвард, који се, како објашњава, на такве кораке одлучује у драстичним случајевима кривичних дела се није огласио, али уколико би предузео акцију против њега, он би, каже, жестоко узвратио. Он истиче да никада није ни иступао у име Харварда, па је сувишан захтев да се његов бивши универзитет од његових тврдњи ограђује.

– Ужаснути смо вишегодишњим срамним ангажманом вашег дипломца господина Џареда Израела, на страни злочина и оптужених ратних злочинаца из времена агресије на нашу домовину, Републику БиХ – наводи се у писму. – Последња у низу његових нечасних радњи која је прелила чашу је недавна изјава, у којој је негирао, пресуђени, од стране два међународна суда, геноцид у Сребреници.

Поред осталог, десеточлана група сматра да је Израел нанео и да наноси и даље непроцењиву штету Универизтету Харвард, тражећи да Харвард јавно осуди Џареда Израела и огради се, како је написано, од његових срамних и нечасних радњи и изјава.

– Стварни кривци постају хистерични – коментарише за „Новости“ Џаред Израел нападе на њега после скупа у Бањалуци, где је говорио о монтираним оптужбама против Срба за злочине у Сребреници. – Ово су напади којима би желели да оспоре то што сам након осам година истраживања исказа сведока утврдио многе контрадикторности и лажи.

Наш саговорник као пример износи сведочења председнице Удружења мајки Сребренице Мунире Субашић:

– Осим што тврди да је Милошевић жив, пошто су га заједнички спасли ЦИА и Руси, на једном суђењу је сведочила да је избегла у Сребреницу 1992. године, други пут – 1993. Једном је рекла да је бежала боса, други пут камионом… И сада, у нападима на мене, понављају се контрадикторности. Једни ми оспоравају компетенцију, док други траже да се Харвард огради од свог бившег студента.

Тврдње Израела, које су наљутиле творце писма су да је у непосредној оптужби након догађаја у Сребреници одлучујућу улогу у пропаганди геноцида и бомбадовања Републике Српске имао блиски пријатељ папе Војтиле и специјални изасланик генералног секретара УН Тадеуш Мазовјецки. Како је рекао, Ватикан је усмеравао оптужбе на Србе за геноцид над Хрватима и муслиманима, и био покровитељ неоусташке Хрватске, како би се заборавио јасеновачки геноцид над Србима у Другом светском рату, који су починиле усташе и НДХ.

ПРАВИ ГЕНОЦИД

Како је Израел објаснио, Сребреницом покушава да се замени Јасеновац на начин да се каже „усташе су биле лоше, али, ево, видите да су Срби много гори“, што је, каже, недопустиво. Како је рекао, тврдње да је у Сребреници почињен највећи геноцид после Другог светског рата нису тачне, јер је прави геноцид, у којем је убијено око 2.000, а протерано 250.000 Срба, почињен у Републици Српској Крајини током акције „Олуја“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!