Прочитај ми чланак

ДС: Пријава против Стефановића због присуства полиције у Скупштини

0

Демократска странка (ДС) поднела је данас кривичну пријаву против министра унутрашњих послова Небојше Стефановића који је, по речима посланика ДС Балше Божовића, прекршио Закон о Народној скупштини јер је без позива генералног секретара парламента послао наоружане припаднике Жандармерије у зграду скупштине током протеста опозиције 13. априла.

Наводећи да је МУП као део извршне власти тог дана „ставио под оружану опсаду“ Скупштину Србије као законодавно тело што је, како је оценио „веома близу државног удара“, Божовић је затражио од тужилаштва да реагује на ту кривичну пријаву.

Фото: Србин.инфо

„Жао ми је што скупштинска служба није изашла у сусрет како бих представио доказни материјал да полиција није добила позив од генералног секретара да уђе у зграду парламента. Генерални секретаријат није имао информације и не зна ко је послао припаднике МУП-а и на основу које процене ризика су се у овој згради нашли специјалци“, казао је Божовић новинарима у Скупштини Србије.

Он је оптужио министра унутрашњих послова да је прекршио члан 71. Закона о Народној скупштини, који по његовим речима, предвиђа да припадници безбедносних снага не могу ући у зграду парламента без сагласности генералног секретара.

„Ниједан скупштински одбор није имао информације да је у вези са протестом 13. априла повећан ризик од инцидената. Тог дана медији нису могли да уђу у ову зграду, као ни запослени. Промењен је систем функционисања Народне скупштине па данас ни грађани не могу да уђу у скупштину иако је ово независна и централна грана власти“, рекао је посланик Демократске странке.

Божовић је додао да ће на наредном протесту „Један од пет милиона“ у суботу у Београду бити саопштени даљи кораци опозиције уколико власт до петка увече не испуни њихове захтеве за формирање заједничке комисије за дефинисање фер и поштених изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије и избор техничког и уређивачког тима Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!