Прочитај ми чланак

ВЕСНА МАЛИШИЋ: Скуп у Берлину „закуцава“ причу о ванредним изборима, неће их бити

0

Одговарајући на питање о новом споту Српске напредне странке којим се присталице позивају на митинг у Београду 19. априла, Малишић сматра да су аутори хтели да буду духовити, али да је то њој било "много тужно".

Уредница недељника НИН Весна Малишић оценила је у Новом дану да је решавање проблема Косова „питање свих питања“ и да стога прича о евентуалним ванредним изборима представља само „загрејавање или плашење опозиције“.

Говорећи о скупу политичких лидера Западног Балкана у Берлину 29. априла, Малишић сматра да тај састанк „дефинитивно закуцава причу о изборима“ и да ванредних избора неће бити.

„Али да ли ће бити тензија и предизборне кампање која траје непрекидно, то сигурно хоће“, оцењује Малишић.

Одговарајући на питање о новом споту Српске напредне странке којим се присталице позивају на митинг у Београду 19. априла, Малишић сматра да су аутори хтели да буду духовити, али да је то њој било „много тужно“.

„На неки начин се ви ругате тим људима који су принуђени да узму тај сендвич, да не дођу тако што могу да плате тај сендвич него да морају да узму. Ви показујете беду овог друштва и на неки начин нисте свесни да се у ствари ругате“, каже она.

Према њеном мишљењу, протести су букнули због тога што је власт „превише стисла друштво“.

Кад престане страх грађана, онда власт почиње да се плаши

„Превише изашла из институција, превише ‘заробила’ државу. Пре свега мислим на медије који су на трагичан начин подржавали једну власт и искључивање опозиције које је било невероватно. С друге стране, парламент који је изгледао језиво, немогућност да се било која тема дебатује у друштву. Значи потпуно искључивање целе критичке јавности из свега, то је створило једну ненормалну атмосферу“, сматра Малишић.

Додаје да ипак сматра да је власт у претходном периоду, без обзира на заклињање да неће пристати ни на шта, урадила неке ствари за које нисмо могли ни да замислимо раније.

„Пре свега мислим на смене локалних шерифа – Јутка, Симоновић… Власт мислим осећа мало по мало да је тај притисак као пламен који се шири, а Вучић није човек без искуства. Он зна како се ватра власти запали, али се и сети како се она угаси“, каже Малишић.

Десет или тридесет хиљада људи који дођу самоиницијативно је много више од 100.000 људи за које се плате аутобуси и поделе сендвичи.

Малишић наводи да не разуме зашто је за власт теже да се о стварима разговара, уместо што се све време прави антагонизација друштва.

„Мислим да су проценили да кроз антагонизацију друштва могу да приберу тих 50 одсто и вероватно се сад држе за то“, каже она.

Ипак, сматра Малишић, власт Александра Вучића је прошла зенит.

„И он је свестан да је на силазној путањи. Колико ће дуго силазна путања да траје је неизвесно, али је прошао онај тренутак обожавања“, оцењује Малишић.

Како су неки извештавали о Нотр Даму као да се не сматрамо делом света

Говорећи о пожару у катедрали Нотр Дам, Малишић је рекла да је то трагедија која је задесила светску баштину, која стога припада и нама.

„Али по ономе како смо то третирали на телевизијама са националном фреквенцијом рекла бих да се ми не сматрамо делом света“, рекла је она.

Оно чиме смо се истакли, додаје Малишић, јесте фрустрација на друштвеним мрежама и у неким медијима – да је то Божија казна Французима због тога што су прошле године ставили заставу Косова у катедралу.