Прочитај ми чланак

У ЛОНДОНУ: Ухапшено више од 200 демонстраната против климатских промена?!

0

Британска полиција саопштила је данас да је ухапшено више од 200 активиста за заштиту климе који су блокирали главне мостове и раскрснице у центру Лондона и зауставили саобраћај.

Група „Екстинкшен ребелион“ (Extinction Rebellion) организује већ неколико недеља протесте да изрази негодовање због недовољног ангажовања власти у отклањању узрока који доводе до промене климе.

Начелник полиције Колин Вингроув рекао је да се полиција суочавала са неколико протеста у центру Лондона који су знатно пореметили јавни саобраћај. Рекао је да је 55 аутобуских линија морало да буде затворено што је погодило око 500.000 људи.

„У овом тренутку демонстрације изазивају озбиљне поремећаје у јавном саобраћају, раду локалних фирми и кретању градјана Лондона који желе да обављају своје свакодневне послове“, рекао је он додао да се очекује да ће протести трајати неколико недеља.

Демонстранти су јуче блокирали локације као што је мост Вотерлу на Темзи, раскрсница Оксфорд церкус и Трг Парламента, и демолирали седиште нафтне компаније Шел.

После вишесатне блокаде саобраћаја полиција је наредила демонстрантима да ограниче протест на Марбл арч код Хајд парка. Десетине демонстраната који су одбили да се помере је ухапшено, њих 209 до вечерас, и саобраћај је успорен у неколико делова града. Многи су ухапшени док су покушавали да блокирају мост Вотерлу.

Група Екстинкшен ребелион саопштила је да ће наставити протесте.