Прочитај ми чланак

ДЕМОСТАТ: Коридор 10 касни због аљкавости

0

Радови у Грделичкој клисури су успорени и закомопликовани објективним проблемима, попут појаве клизишта, али је основни разлог великог кашњења аљкав приступ приликом извођења тог великог и захтевног инфраструктурног пројекта, изјавио је за портал Демостат професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић.

„Направљено је доста пропуста, не само за време мандата актуелних, већ и у време када су Коридор 10 градиле претходне власти, што је узроковало да се изградња те и неких других саобраћајница претворила у „зидање Скадра на Бојани“… Мора се констатовати да је Коридор 10 требало да буде изграђен далеко раније него што је то случај“, додао је он.

Коридор 10 (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима велики проблем су били рокове изградње које су у јавност пласирали политичари на власти без консултација са струком, која ту мора да има кључну реч.

„Није постојала потребна координација између политике и струке не само по питању термина већ је организовани приступ реализације овог великог посла у потпуности изостао. Примера ради, позајмљиван је новац од међународних финансијских институција за изградњу Коридора 10, а да при том није била обављена експропријација земљишта, припрема за почетак радова је била рђава, пројектни планови нису били завршени а у неким случајевима није била позната ни коначна траса на којој би та саобраћајница требало да се гради“, рекао је Савић.

Потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић је оценио да ће радови на Коридору 10 бити окончани крајем априла али ће отварање новоизграђених деоница сачекати јун.

„Потребно је након изградње обавити детаљне контроле везане за безбедност и све друге аспекте новоизграђеног пута и тек када све надлежне инспекције обаве свој посао, када све употребне дозволе буду издате стећи ће се услови да се нови ауто пут стави у саобраћај. Реално је очекивати да ће до тога доћи до почетка сезоне летњих одмора“, навео је он.

Изградња Коридора 10 кроз Србију почела је још 2008. године.

Први рок у коме је Коридор 10 требало да буде завршен, а обећање је дао тадашњи министар инфраструктуре Милутин Мркоњић, био је 2014. година.

Касније је министарка саобраћаја Зорана Михајловић изјавила да ће Коридор 10 бити завршен до краја фебруара 2018. године што то се није десило након чега је дала нови рок до краја прошле године.

Како пише Демостат, оно што не полази за руком Србији, суседне земље обављају без много муке и у знатно краћим роковима. Примера ради, изградња капиталног ауто-пута Загреб – Сплит, пројекта који се може мерити са величином и значајем Коридора 10 и 11, започета 2002. завршена је за свега три године.

Ауто-пут од Загреба до Сплита изграђен у предвиђеном року иако је у току изградње дошло до промене власти у тој земљи па су радови завршени у мандату нове владе. Другим речима транзиција власти ни мало није пореметила радове а сведоци смо да је то веома чест случај када је реч о подизању инфраструктуре у Србији, наводи Демостат.

Да је Србија спорија од комшија у изградњи капиталних саобраћајница потврђује и случај изградње ауто-пута од Тиране до Приштине. Последња деоница тог ауто-пута свечано је отворена 26. новембра 2013. године. Изградња ауто-пута са четири траке дугачког 137 километара коштала је две милијарде евра а завршена је за три године, додаје портал.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!