Прочитај ми чланак

АЛБАНСКИ АНАЛИТИЧАРИ: Таксе су Харадинајев коњ за опстанак на власти

0

Наметнуте сто одсто увећане таксе на производе из Србије су "коњ за борбу" премијера привремених приштинских институција, Рамуша Харадинај, за опстанак на власти

Наметнуте сто одсто увећане таксе на производе из Србије су „коњ за борбу“ премијера привремених приштинских институција, Рамуша Харадинај, за опстанак на власти, изјвио је данас политички аналитичар Расим Аљија за приштински Зери.

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Аљија је то рекао коментаришући тврдњу министарства за трговину да је „око пола милијарде евра увоза из Србије и неколико извозних производа с Косова“ срушило трговински биланс са Србијом у шта нико није могао да верује да ће се догодити једног дана.

Према тим тврдњама Приштина је на тржиште централне Србије пласирала три пута више производа него што је био пласман српске робе на тржишту косовске територије.

И све то захваљујући наметнутој сто одсто увећаној стопи на производе из централне Србије, али и одлуке Београда да Приштини не уведе контрамере.

„У политичком смислу, наметнуте таксе су коњ за борбу премијера (Рамуша Харадинаја) да остане на власти“, рекао је Аљија.

Према његовим речима, Харадинај ће наставити да користи наметнуте таксе на производе из Србије све до тренутка када више неће имати шта више да извуче из тога за употребу на унутрашњем плану, док му на спољном плану то служи као полуга за преговоре“, рекао је Аљија.

Иако је, како каже, јасно да су увећане таксе уздрмале односе са Приштини наклоњеним држава, не верује да ће то још дуго трајати.

„Јер, на спољнополитичком плану, сасвим је јасно да је однос са Сједињеним Државама и другим партнерима Косова уздрман…“, рекао је Аљија.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!