Прочитај ми чланак

ЗЕЛЕНОВИЋ: Да се убудуће за културу издваја два одсто у државном буџету

0

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и лидер странке Заједно за Србију оценио је да издвајања за културу морају бити већа и најавио да ће предложити нови план културне политике којим ће државна давања за културу бити повећана на два одсто буџета.

„У Шапцу издвајамо седам одсто буџета за културу. Изаћи ћемо пред Србију с великим планом културне политике 2,0 одсто државног буџета за културу. Уместо 9,5 милијарди динара 25 милијарди. За позоришта, књиге и библиотеке, филмове, заштиту културног наследја, ликовну и музичку уметност и све што омогућава стваралаштво“, рекао је Зеленовић.

Он је на затварању шабачког Позоришног пролећа рекао да је тај фестивал могуће организовати захваљујући већим издвајањима за културу и додао да је у протеклих недељу дана Шабац прошао кроз театарски живот Србије.

„Уживали смо, са смехом и у сузама, запитани над тим како нам се догодило да живимо у Салему и да нам Тартиф ломи душе. Али без те запитаности није могуће донети одлуку о борби за промене. Лепота позоришног дела, којој смо сведочили, учвршћује нас у уверењу да за нас, као народ, има наде“, рекао је Зеленовић.

Фестивал је отворио „Балкански шпијун“ Народног позоришта из Београда, а одигране су и представе „Петријин венац“ Атељеа 212, „Корешподенција“ Звездара театра, „Вештице из Салема“ Српског народног позоришта, „Тартиф“ у копродукцији Народног позоришта из Сомбора и СНГ из Новог Сада, „Хроника паланачког гробља“ Крушевачког позоришта и „Ујка Вања“ Југословенског драмског позоришта.

Завршне вечери, у част наградјених, одиграна је представа „Лимунација“ Народног позоришта из Ниша.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!