Прочитај ми чланак

ЗАВРШНЕ РЕЧИ на суђењу жандармима за напад на Андреја Вучића и Предрага Малог…

0

Заменик јавног тужиоца Саша Дрецун сматра да је током поновљеног процеса тужилаштво доказало да су оптужени жандарми применили силу која је била непотребна и за чију примену нису постојали законски услови.

У поновљеном суђењу седморици припадника Жандармерије због пребијања Андреја Вучића и Предрага Малог, као и двојице припадника војне полиције током Параде поноса 2014. године, тужилаштво је изнело своје завршне речи.

screenshot / N1

Заменик јавног тужиоца Саша Дрецун сматра да је током поновљеног процеса тужилаштво доказало да су оптужени жандарми применили силу која је била непотребна и за чију примену нису постојали законски услови.

„Тужилаштво је доказало да је примена силе очигледно ишла ка томе да се оштећени застраше и казне“, навео је Дрецун.

Чак и да је било потребе за било каквом интервенцијом, евентуално је могла бити примењена само физичка сила, а никако средства принуде, нагласио је.

Током излагања дужем од два сата, тужилац је, приказујући бројне фрејмове извучене из снимка ТВ Н1, детаљно образлагао своје ставове, тврдећи да оптужени жандарми нису били у кордону, да су знали да се војна лица крећу у том рејону, као и да су им се сва четворица тада нападнутих, уредно легитимисала.

Саша Дрецун још тврди да је доказао да оштећени нису напали оптужене жандарме, да Вучић није ударио једног од њих, нити да је флашицом гађао жандарма и повредио га.

Тужилац је више пута оптуживао сведоке, пре свега припаднике Жандармерије, да су својим сведочењима намерно лагали, у покушају да умање кривицу својих колега.

Тужилац није изнео предлог казне за оптужене, наводећи да остаје при завршним речима које је изнео на крају првог суђења.

Заступници војних полицајаца који се воде у овом случају као оштећени, придружили су се тужиоцу у његовим завршним речима.

Након краће паузе, суђење се наставља изношењем завршних реци адвоката одбране.

Виши суд у Београду осудио је жандарме крајем 2017. године на шест месеци условне казне, са роком провере од две године, због кривичног дела злостављање и мучење, односно пребијања браће председника Србије и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, током Параде поноса у септембру 2014. године.

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду жандармима, а суд је тада потврдио ослобађајућу пресуду команданту тог жандармеријског вода.