Прочитај ми чланак

ЗАХВАЉУЈУЋИ ВУЧИЋУ: Србија је изгубила најмање 10 МИЛИЈАРДИ евра инвестиција

0

ЗА ПОСЛЕДЊИХ ПЕТ ГОДИНА СРБИЈА ЈЕ УСКРАЋЕНА ЗА (НАЈМАЊЕ) 10 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ИНВЕСТИЦИЈА. ЗА ТОЛИКО ЈЕ ВУЧИЋ СВОЈОМ ЛОШОМ ВЛАДАВИНОМ ОШТЕТИО СРБИЈУ. И УСПОРИО ЊЕН РАЗВОЈ. И УНАЗАДИО РАСТ ЖИВОТНОГ СТАНДАРДА ГРАЂАНА СРБИЈЕ

Хронологија иде овако. Прво је у уторак 9. априла министар одбране призивао државни удар. “Војска Србије, као чувар мира и стабилности, неће дозволити никакве покушаје државног удара” – пукло је као гром из ведра неба саопштење са “заједничке седнице колегијума министра одбране и начелника Генералштаба”. Затим је сутрадан, на “ружичастој телевизији”, исти тај Вулин објашњавао како од државног удара нема ништа. Мора да га је Вучић звао телефоном и скренуо му пажњу да таквим “дизањем тензије” и “сејањем панике” подрива његову, Вучићеву, “храбру борбу за стране инвестиције”, како је у већ поменутој прилици истакао сам Вулин.

Међутим, у четвртак 11. априла, вероватно мислећи да ће тиме забашурити глупост коју је направио, Вулин је најавио штрајк глађу. Сад је министар одбране морао лично на рибање код “врховног команданта”, па је у петак ујутру 12. априла објавио да одустаје од штрајка. Али, да би се некако скренула позорност јавности са те бруке, Српска напредна странка одлучује да још те исте ноћи организује препад на неколико локалних и републичку скупштину.

Најзад, у суботу 13. априла стиже вест немачке агенције ДПА да је Србија испала из трке за инвестицију Фолксвагена вредну 1,4 милијарде евра, која би требало да запосли око 5.000 људи. Сироти Немци, вероватно нису могли да дођу себи од чуда какве вести стижу из “лидера у региону”.

Ако се, дакле, вест у коначници испостави као тачна, толико ће, 1,4 милијарде евра, грађане Србије коштати Вулин. То јест, толику је штету направио. Најмање што би Вучић у овом тренутку морао да уради јесте да смени Вулина. Кад ће ако не сад? Али, како да избаци најбољег ученика? Он га је, ако не направио – управо почившој Мирјани Марковић не могу се одузети све заслуге – а оно свакако до(г)радио и усавршио.

Не може зато што није премијер? Па како је могао да га зове на “разговор” који није увек био “тихим тоном”, као то рече Вулин. Можете ли да замислите како се председник тресао док је “министар војни” на њега викао.

Али, сад озбиљно, губитак би за Србију био, односно биће, заиста огроман. Не само зато што неће доћи једна велика светска компанија и што смо остали без 1,4 милијарде евра него зато што аутомобилска индустрија спада у оне с највећим тзв. мултипликатором. То јест, највише умножава инвестиционе ефекте. Много више него, како је то недавно рекао Мирољуб Лабус, финансијске услуге, трговина или рударство, у које одлази највећи део страних инвестиција у Србији.

Међутим, када је о инвестицијама генерално реч, не само страним, оне су последњих пола деценије, откако је Вучић неприкосновени господар ситуације, у просеку износиле око 18 одсто бруто домаћег производа годишње. То је знатно, око четири одсто, испод просечних улагања у земљама Западног Балкана и централно-источне Европе. Тек у прошлој години инвестиције у Србији достигле су (близу) 19 одсто БДП-а. Али и то је још увек далеко од инвестиција које би Србија морала да има – 24, па и свих 25 одсто – да би почела да сустиже земље ЦИЕ. Преведено у апсолутне бројеве, улагања су у Србији годишње била нижа за око две милијарде евра од (преко) потребних. Али, да не буде забуне, не зато што није било пара него зато што није било – права. Непоштовање уговора и права својине, са једне, и висока корупција, са друге стране, једном речју недостатак правне сигурности, према свим анализама и мерењима квалитета пословног амбијента, основни су узрок ниским инвестицијама.

За последњих пет година, дакле, Србија је ускраћена за (најмање) 10 милијарди евра инвестиција. За толико је Вучић својом лошом владавином оштетио Србију. И успорио њен развој. И уназадио раст животног стандарда грађана Србије

Мијат Лакићевић
Пешчаник.нет, 15. април 2019.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!