Прочитај ми чланак

ТЕПИЋ: Осим посланика и полиције у Скупштини Србије у суботу били и навијачи

0

Председница Клуба самосталних посланика у Скупштини Србије Мариника Тепић изјавила је у Новом дану да су у суботу, не само око већ и у Народној скупштини, осим полиције и посланика владајуће већине биле и „одређене групе навијача“.

Они су, каже Тепић, као цивили били виђени да су ушли у Дом народне скупштине, а „јако велики број њих је био на целом потезу Косовске улице до Дома синдиката“.

„Ми имамо ситуацију у којој полицајци, жандарми у Народној скупштини треба да седе тамо раме уз раме, и да чувају зграду од нас мирних демонстраната, са онима које хапсе сваке недеље. Поуздано, у просторијама Народне скупштине су били људи који нису ни посланици ни полицајци већ људи који припадају одређеним навијачким групама и ја ћу за то тражити одговорност“, поручила је Тепић. Она оцењује као последицу притиска протеста који се четири месеца одржавају широм Србије.

„Све што се дешава око протеста је изазавало такву последицу да је чак и Маје Гојковић морала у једном тренутку, мимо протокола, да фингира добру намеру да се дијалог успостави“, оценила је Тепић.

Према њеном мишљењу, Гојковић је „генератор насиља над опозиционим посланицима у Народној скупштини“.

„Неко чију смену тражимо две године и са Мајом Гојковић ми немамо о чему да разговарамо. Ово је једна фарса, ово је једно чишћење огледала пред, пре бих рекла, међународном јавношћу. Што се тиче Клуба самосталних посланика и готово свих посланика опозиције који су у бојкоту и који су изашли са грађанима на улицу, нећемо отићи код Маје Гојковић на канабе“, рекла је Тепић.

Тепић се захвалила свима који су у суботу били на протесту, као и на њиховом одговорном односу.

Она подсећа да су посланици опозиције покушавали три године да успоставе дијалог, упркос кршењу свих парламентарних норми и обичаја, и наводи да је потребно да Маја Гојковић буде смењена да би се вратили у парламент.

Тепић пак истиче да је разговор са Гојковић могућ, али само ако буде део делегације власти у вези са захтевом опозиције и потписника Споразума са народом.

Уколико захтеви изнети у суботу не буду испуњени, Тепић каже да ће се опозиција „организовати у радикализацију односа и према демонстрирању и према захтевима“.

„Моја процена је да ћемо морати ипак ући у радикализацију борбе за испуњење наших захтева. (Александар) Вучић неће испунити први рок, али неки наредни ће морати“, закључује Тепић.

Ђурић: Дијалог мора да се води у институцијама

Посланик Владимир Ђурић из Странке модерне Србије изјавио је у Новом дану да позив Гојковић није искрен јер се могло чути изругивање протестима од стране највиших државних функционера.

„Колико год ми били свесни да је позив неискрен и да треба да послужи као изговор властима као врста симулирања дијалога, тај колегијум не бих преувеличавао. То је техничка и формална ствар на коју не мора да се оде, а на коју може да се оде да би се испоручили захтеви па да се онда изађе“, рекао је Ђурић.

Он је додао да ће његова странка одлуку донети након консултација са осталим посланичким групама.

„Наш став је да дијалог мора да се води у институцијама. Највероватније да на колегијум нећемо отићи, али остављам простор да у разговору закључимо да има смисла зато што опозиција мора у парламенту да сложно испоручи захтеве да се на парламентарну агенду приоритетно ставе изборни и медијски закони, деполитизација РЕМ-а и деполитизација управљања и уређивачке политике јавних медијских сервиса“, истакао је он.
Ђурић је оценио да Маја Гојковић води Народну скупштину „катастрофално“.

„Води је пре свега незаконито. Немам дилему да ће Маја Гојковић наставити да се понаша на исти начин“, сматра Ђурић и додао да не може да подржи искључиво ванинституционални дијалог.

Протестом у суботу, каже Ђурић, постигнуто је оно што и претходних месеци – ванинституционални притисак на власт да попусти и врати политику у законом прописане оквире.

„Што се тиче радикализације, волео бих да грађани увиде да смо им понудили политике због којих је радикализација вредна. До појачања ванинституционалног притиска ће морати доћи. Не пита се само власт, него и ми и међународна заједница. У неком тренутку ће се дијалог морати догодити, ја бих желео да то буде у институцијама“, каже Ђурић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!