Прочитај ми чланак

НЕНАД ИЛИЋ: Један од пет милиона

0

Свештеник Ненад Илић, од краја јануара и званично старешина Храма Светог Николе у Амстердаму, уз епископа немачког и диселдорфског Григорија (Дурића) први је прошле суботе јавно стао уз протест „Један од пет милиона“.

Због службе у дијаспори, његово писмо учесницима прочитала је његова супруга Анастасија Илић. „Црква ће увек бити уз оне који траже истину и правду. Црква се не бави и не треба да се бави страначком политиком. Али, кад неправда постане очигледна, Црква има обавезу да реагује и стане у заштиту несрећног народа. Не треба да вас буне појединачне реакције појединаца из цркве. Црква није партија, нема главни одбор.

Црква су сви заједно – покојни, народ и свештенство предвођени заједно у Христу, у истини“, поручио је, између осталог свештеник Илић, цитирајући и речи владике Николаја (Велимировића) о „савременим политичарима“.

За разлику од времена покојног патријара Павла кад је не само београдско свештенство често виђано на скуповима опозиције, на протестима „Један од пет милиона“ бар у Београду није виђена ниједна „мантија“. Јавна црквена подршка протесту за сада стигла је само из дијаспоре, мада су једног од лидера Савеза за Србију Драгана Ђиласа недавно примили епископ рашко-призренски Теодосије и игуман Високих Дечана Сава (Јањић).

Свештеник Ненад Илић (1957) у јавности је познат и као редитељ и писац. Рођен је у Београду, где је одрастао на Хаџипоповцу. После започетих студија архитектуре и филологије, определио се за позоришну режију и Богословски факултет.

Бавио се режијом, писањем сценарија, уредниковањем и директоровањем у позоришту и на ТВ, педагогијом на ФДУ. У црквеним круговима прочуо се као покретач и први уредник часописа Епархије врањске „Искон“ који је био „бум“ у црквеној периодици, да би се потом, иако у мантији, ангажовао на разним уметничким пољима. У чин ђакона рукоположен је 1996, а крајем јануара 2019. за свештеника рукоположио га је у Цркви Светог Саве у Паризу владика Григорије.

Српски медији у дијаспори процењују да бољи избор од Ненада Илића за старешину у једној од најлибералнијих земаља света СПЦ није могла да направи, мада су богословски ставови оца Ненада Илића често на мети „тврђих“ црквених кругова кад је реч о православном учењу.

Он је многе у СПЦ изненадио и отвореном подршком позоришном 24-сатном Битефовом спектаклу „Олимп“, чији је ТВ пренос узбуркао јавност. Иако важи за „један од најмодернијих гласова у СПЦ“, међу младима је познат као отац једног од његове четворо деце јутјубера Баке Прасета – Богдана Илића, са којим се понекад појављује у клиповима.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!