ИВИЦА ДАЧИЋ: Србија у ЕУ нема већег пријатеља од Мађарске

0

Односи Србије и Мађарске никад нису били бољи у ближој историји, а у Европској унији Србија нема већег пријатеља од Мађарске, изјавио је данас министар спољних послова Србије у Суботици, где се одржава седница две владе.

„У ЕУ немамо већег пријатеља од Мађарске, а мој колега Петер Сијарто је најгласнији заговорник европских интеграција Србије. На састанцима европских министара дипломатије он најодлучније говори о ЕУ интеграцијама Србије“, рекао је Дачић после разговора са Сијартом, уочи седнице двеју влада.


Он је додао да се пријатељство две земље најбоље види по срдачности и личним везама председника Србије Александра Вучића и мађарског премијера Виктора Орбана.

Дачић је најавио да ће Србија наставити сарадњу с Мађарском на свим пољима, политичком, економским, и додао да је Мађарска у међувремену постала један од највећих економских партнера Србије.

„Мађарска је шести највећи спољнотрговински партнер Србије, а спољнотрговинска размена наше две земље прошле године је износила 1,7 милијарди евра“, рекао је Дачић.

Он је посебно нагласио да су томе допринели изузетни односи с мађарском националном мањином у Србији.

„Велики допринос свему томе даје складан однос с Иштваном Пастором, председником Скупштине Војводине. Ми у Србији имамо националне мањине као мостове сарадње, а не као препреке, и такве односе ћемо наставити да развијамо“, закључио је шеф српске дипломатије.

И Министарска за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је у Суботици са Сијартом.

Упознала је саговорника са активностима у процесу реформи и припремљеним поглављима.

Министар је захвалила на јасном и гласном принципијелном ставу подршке ЕИ Србије, и истакла да нама – када различите поруке стижу из неких земаља ЕУ, свака подршка – а посебно наших суседа много значи.

Јоксимовић и Сијарто ће потписати Иновирани споразум о подршци европским интеграцијама – којим ћемо прецизирати сарадњу у области припреме Србије за прелазак на кохезиону политику, која је Мађарској – након што је постала чланица ЕУ, дала приступ великим фондовима којима ће се Мађарска, за пар година, изједначити са просеком европског развоја, а то је искуство које желимо да искористимо за наш развојни европски пут.

Осим тога, две државе радиће заједно и на координацији пројеката прекограничне сарадње – средства су обезбеђена из европских фондова, а чиме се доприноси напретку и развоју пограничних општина, наводи се у саопштењу.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!

Оставите одговор