Прочитај ми чланак

ПАРИЗ: Огроман пожар УНИШТИО чувену катедралу Нотр Дам стару 850 година ВИДЕО

0

У чувеној катедрали Нотр Дам у Паризу избио је пожар. Фотографије које су се појавиле на друштвеним мрежама показују како густ дим и ватра куљају изнад те 850 година старе готичке грађевине.

Пожар је прво захватио поткровље и кров здања и шири се по конструкцији. Потом се урушио торањ, којег су држала четири стуба висине 93 метра.

Градске власти су навеле да је посебна мисија задужена за спасавање вредних уметничких дела у катедрали.

Око 13 милона туриста годишње посети катедралу, у којој се свакодневно служе мисе, а данас је почела Васкршња недеља.

Здање у стилу готике налази се у четвртом арондисману Париза, у срцу главног града код реке Сене.

https://twitter.com/news_srb/status/1117849618308423680

Француски лист Монд пренео је да су ватрогасци позвани нешто пре 19.00 због пожара.

Телевизија БФМТВ пренела је да су ватрогасци на лицу места евакуисали катедралу и околне улице где су распоредјене додатне опреме за гашење пожара као и снаге које покушавају да извуку вредна уметничка дела из цркве.

„Све гори. Гори спољашњи део конструкције који датира из 19. века на једној страни и из 13. века на другој страни. Неће ништа остати“, изјавио је портпарол катедрале Андре Фино.

Ватрогасци претпостављају да је пожар повезан за радовима на реновирању здања из средњег века, чија су се звона измедју осталог огласила и за победу у Косовском боју и на 800. годишњицу.

Према првим извештајима, не зна се да ли има повређених у катедрали.

Градоначелница Париза Ан Идалго је на лицу места и изјавила је у првој реакцији да је реч о „страшном пожару“.

Градња катедрале посвећене Богородици Марији почела је 1163. године. Здање у стилу готике налази се у четвртом арондисману Париза, у срцу главног града код реке Сене.

Градња катедрале посвећене Богородици Марији почела је 1163. године за време бискупа Мориса де Силија. Градња је трајала готово два века, а прва велика рестаурација цркве била је од 1844. до 1864. године.

Звона катедрале су се, између осталог огласила, и за победу Србије у Косовском боју и на 800. годишњицу.

Виктор Иго је овековечио катедралу у роману „Богородична црква у Паризу“ (1831), причи о звонару Квазимоду.

Нотр Дам је најпознатија катедрала у Француској, после катедрала у Ренсу, Стразбуру, Шартру, Бовеу и Амијену.

Француски председник Емануел Макрон изјавио је вечерас да велики пожар који је захватио париску катедралу Нотр Дам односи са собом део сваког градјанина Француске.

„Тужан сам вечерас што гледам како гори део нас“, навео је Макрон на Твитеру по избијању пожара, преноси Асошиејтед прес.

Макрон је због пожара одложио планирано обраћање нацији путем телевизије и отишао до Нотр Дама. Он је требало да изнесе своје одговоре у вези с незадовољством градјана који више месеци протестују због његових политика.

Портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел изјавио је да је париска катедрала Нотр Дам била „симбол Француске и европске културе“, пренео је Франс прес.

„Ове страшне слике Нотр Дама у пожару боле. Нотр Дам је симбол Француске и наше европске културе. Мислима смо с француским пријатељима“, навео је канцеларкин портпарол Штефен Зајберт на Твитеру.