Прочитај ми чланак

ЧЕМУ ПАНИКА ВЛАСТИ И МЕДИЈСКО ПЛАШЕЊЕ, кад је било „само 7.500 људи“?

0

У каквој атмосфери се у српским медијима најављују протести опозиције? Уочи митинга који је јуче одржан у Београду, извештавало се да ће доћи до сукоба и хаоса. Такве поруке неретко су стизале и од представника власти. Због чега се подижу такве тензије?

Новинари кажу да су повод „за“ дали и поједини припадници опозиције својим понашањем, а да се власт таквим спиновањем у медијима служи, јер је у страху.

Ако коза лаже, рог не лаже. Уочи суботњег протеста „Један од пет милиона“ у српској прстоници, поједини медији су најављивали да лидери Савеза за Србију спремају хаос и сукобе. Извештавало се и да су присталице опозиције намеравале да употребе палице и каменице. А митинг је протекао без инцидената.

„Ми имамо непрофесионалне медије који не раде свој посао, не извештавају и не обавештавају, већ служе као пропагандна машинерија, пре свега владајућих стуктура“, каже Сафета Бишевац, новинарка листа Данас.

„Што се тиче грађана који су евентуално ушли у стрес због атмосфере која је претходила и која је изгледала као да ће заиста у суботу почети ни мање ни више него крвопролиће, могу да се, заиста, опусте и да схвате да се због политике не вреди нервирати, политиком се треба бавити, али се не треба нервирати“, каже Милош Теодоровић, уредник Радија Слободна Европа.

Да је насиље на митингу опозиције било очекивано, уверавали су и политичари из врха власти. Поједини су, због тога, најавили штрајк глађу, па су се убрзо предомислили. Конкретне мере, предузели су посланици владајуће коалиције – својим телима, Скупштину су бранили 24 часа, како су навели, од насилника.

„Треба бити задовољан што је опозиција то држала под контролом, треба бити задовољан, пре свега, што нас недавно искуство учи да постоје људи у опозицији који заиста и не презају да упадају у институције, да су и они били под контролом, да ли су научили лекцију или је то некако успело да им се објасни“, наводи Теодоровић.

Да ли су подигнуте тензије уочи митинга, утицале и на долазак грађана у Београд? Организатори протеста „Један од пет милиона“ су тврдили да је Српска напредна странка вршила притисак на аутобуске превознике да не изнајмљују возила за групне доласке у српску престоницу. Из владајуће коалиције то су више пута демантовали. Према писању појединих медија, без аутобуса су остали Параћинци, Крагујевчани, као и грађани Ниша, Пирота, Врања и Лексовца. У Панчеву су линије за српску престоницу кориговане.

„Мени се чини да је власт ухватила паника и то ми онда делује прилично контрадикторно – са једне стране тврде, као што каже премијерка Ана Брнабић, да лошу атмосферу у друштву ствара огромна мањина, тј. опозиција, па онда, с друге стране, тврде да се јуче у Београду окупило од 3.500 до 7.500 људи… Па ми сад није јасно чему онда таква паника, уколико се окупило само 7.500 људи и уколико опозиција нема никакве шансе – чему онда такво медијско плашење људи уочи митинга“, каже Бишевац.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!