Прочитај ми чланак

СТРАНИ МЕДИЈИ о опозиционим демонстрацијама у Београду

0

Хиљаде људи окупило се данас на протестном митингу против популистичког председника Србије Александра Вучића, наводи се у извештају америчке агенције Асошијетед прес који је, поред осталих, на свом сајту пренео и Вашингтон пост.

„Власти су унутар зграде парламента распоредиле полицију за разбијање демонстрација, наводећи да желе да спрече опозицију да упадне унутра“, додаје се у извештају.

Уз подсећање да „антивладини протести“ трају месецима, АП наводи да се „захтева да влада дозволи више демократије и медијских слобода“. „Напетости су нарасла прошле недеље пошто су провладини медији и званичници тврдили да опозиција жели да упадне у државне институције и силом преузме власт. Такви су коментари изречени упркос чињеници да су антивладини протести који се одржавају једном недељно углавном били мирни“, закључује агенција.

АП подсећа да је „покојни српски тврдокорни лидер Слободан Милошевић 2000. године смењен с власти пошто су демонстранти упали у парламент у Београду“, као и да је Вучић тада био Милошевићев савезник.

У извештају британске агенције Ројтерс из Београда наводи се да су демонстрације биле мирне. Ројтерс пише и да је руководство Српске напредне странке у марту саопштило да жели превремене изборе, али да до сада одлука о њиховом расписивању није донета.

Радио Слободна Европа (РФЕ) описује да су се хиљаде људи окупиле на централном београдском тргу на митингу „за који су се организатори надали да ће бити највећи“ откако су кренули протести против Вучића. РФЕ је навела да је јучерашње окупљање организовала „лабава коалиција 30 опозиционих група, политичких партија и активиста“, и пренела полицијску процену да је на улицама било око 7.300 људи.

„Срби излазе на улице Београда и другде од децембра једном недељно протестујући против, како кажу, Вучићеве аутократске владавине, растућих ограничења штампе и других проблема у земљи“, додаје се у извештају и оцењује: „Вучић, који је дуго био националиста, покушао је да се преобликује у реформисту који је за Европску унију, али и настоји да одржава добре односе са традиционалним савезником Русијом.“

Шпигел: На РТС-у опозиција једва долази до речи

Око 10.000 људи демонстрирало је јуче у центру Београда против српског председника Александра Вучића и тражило његову оставку. Они захтевају слободне медије и фер опште услове за изборе, пренео је на свом сајту немачки недељник Шпигел. У извештају се преносе речи Чедомира Чупића, једног од говорника на јучерашњем митингу, да је Вучић узурпирао власт.

„Демонстрације су подржане од опозиционог Савеза за Србију (СЗС), чији се (политички) спектар протеже од левице до крајње деснице. Ако се изузму захтеви испостављени на демонстрацијама, њихов политички програм до сада је остао нејасан“, оцењује се у тексту Шпигела.

„Емитер РТС приказује готово искључиво провучићевску пропаганду, док опозиционари једва да долазе до речи“, закључује се у извештају. Када је реч о „упаду“ демонстраната у зграду јавног сервиса прошлог месеца, наводи се да није јасно „ко их је пустио и из којих разлога“.

И швајцарска агенција Кеyстоне-СДА објавила је податак о 10.000 демонстраната, додајући да је тај број био „испод очекивања“. У њеном извештају наводи се у том смислу да су за суботњи скуп „организатори мобилисани у целој земљи“. Кеyстоне-СДА пише да су „демонстранти од медија које контролише Вучић недељама дефамирани као наводно насилни“.

Спутњик: Све је почело са пребијањем

„Антивладини протести који су се проширили државом од децембра прошле године испровоцирани су нападом на лидера опозиционе Левице Србије и његову двојицу сарадника“, подсетио је уочи демонстрација руски Спутњик на свом сајту на енглеском језику. Ова агенција такође подсећа да су демонстранти на претходном окупљању у Београду уклонили баријере са градилишта и преноси оцену председника Србије да опозиција прибегава „очајничким мерама јер јој пада рејтинг“.

„Демонстранти захтевају да се пронађу одговорни за убиство српског политичара Оливера Ивановича на Косову јануара 2018, разрешење министра полиције Небојше Стефановића и промену руководства националног емитера РТС. Уз то, демонстранти траже оставке председника и владе. Демонстранти су раније тражили да српске власти испуне њихове захтеве до 13. априла“, објавио је Спутњик.

Више десетина хиљада људи тражило Вучићеву оставку

Руска телевизија „Раша тудеј“ и највећа новинска агенција „РИА Новости“, опширно су извештавали са народног протеста у Београду.

Док „Раша тудеј“ у програму који се емитује у Русији доносило снимке и фотографије са протеста, РИА Новости преносило детаљни извештај од својих новинара са лица места:

– Протестанти против политике српског председника Александра Вучића започели су демонстрације пред парламентом земље – извештавао је дописник РИА Новости и наставио:

„Грађани из различитих градова земље путовали су у главни град углавном сопственим или јавним превозом, јер су српске приватне транспортне компаније одбиле да изнајмљују аутобусе демонстрантима, након чега је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао да „није вршио притисак на превознике“.

„Оставка! Оставка!“, – орило се из грла више десетина хиљада људи.

– Очекује се учешће лидера опозиционе Савеза за Србију и мирног марша ка Влади Србије – преносе руски новинари са демонстрација у Београду.

Дневни аваз: Трифуновић у првом плану

Загребачком Јутарњем листу био је занимљив говор Сергеја Трифуновића на јучерашњем митингу чији цитат је пренео на свом сајту: „Здраво уличари, здраво мрсомуди, здраво незахвална багро, здраво испијачи еспреса, Сорошеви плаћеници. Имате ли имало стида, мало срама, нечег људског у себи?“ Позивајући се на српске медије Јутарњи лист је пренео да су људи из других градова Србије имали проблем да дођу на протест због притиска власти на аутобуске превознике. Преносе у наслову и речи Александра Вучића изговорене пре демонстрација: „Неће они ништа заузети, никакве институције, биће склоњени“.

И сарајевском Дневном авазу пажњу је привукао председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић:

„Ми смо бранитељи Србије, ми смо највеће патриоте, ви, несретници, немате критички став, нећемо оне који дјеци ударају банане на терену. Хоћемо систем који ради у корист свих нас, сваке године нас је све мање, ми смо најстарија нација у Европи. Плачи**чка је почео каријеру тако што је рекао да за једног Србина треба убити 100 муслимана. Ово ће овдје да стане, ово је посљедња улица“, пренео је аваз.ба уз превод речи Трифуновића оцењујући да су га пропратиле „огромне овације“.

Радио-телевизија Црне Горе на неутралан начин известила је о догађајима у Београду. РТЦГ објашњава да је слоган „Један од пет милиона“ настао „због изјаве предсједника Србије Александра Вучића дате на почетку протеста да неће испунити ни један захтјев макар их на улице изашло и пет милиона“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!