Прочитај ми чланак

ПРОУСТАШКИ НОВИНАР ТВРДИ ДА ЈЕ ШЕШЕЉА ЗВАО У ЕМИСИЈУ у договору са штабом Колинде

0

Људе из изборног штаба Колинде Грабар-Китаровић извијестио сам о тој идеји. Превладао је став да би то помогло Колинди Грабар-Китаровић и да зато то покушам, казао је Велимир Бујане

Гостовање лидера радикала Војислава Шешеља у емисији »Бујица« један је од најконтроверзнијих тренутака кампање за посљедње предсједничке изборе у Хрватској. Том приликом је, наиме, Шешељ у телефонском разговору с водитељем Велимиром Бујанцем подржао тадашњег предсједника Иву Јосиповића. Недељникк Екпрес у новом је броју објавио да је, на састанку с Бујанцем, Матеом Радељићем и »једним високорангираним ХДЗ-овцем«, Јосиповићева противкандидаткиња Колинда Грабар-Китаровић донијела одлуку да се Шешеља зове у »Бујицу«, а да би хвалио предсједника Републике и тако му нанио политичку штету. Радељић је рекао да не жели то коментирише, а Бујанец  је открио позадину свог интервјуа са Шешељом, с тим да, каже, наведеног састанка, није било.

Подвала Јосиповићу

– На једном од српских портала прочитао сам изјаву Војислава Шешеља у којој је он похвалио Иву Јосиповића и дошао сам на идеју да се он телефонски укључи у моју емисију. Сматрао сам да би било вриједно, корисно и професионално да се у Хрватској дозна да Шешељ, због неког разлога, хвали Јосиповића. Људе из изборног штаба Колинде Грабар-Китаровић извијестио сам о тој идеји. Не знам у којој је мјери она судјеловала у раду свог штаба, али знам да су појединци из њега с којима сам комуницирао имали различита мишљења о позиву Шешељу.

Не у вези с тим би ли то било морално или не него су неки процјењивали да би такав позив имао позитиван учинак за Колинду Грабар-Китаровић, а други да би то за њу заправо било негативно. То је била основна двојба. Примјерице, Гордан Јандроковић је тврдио да би мој разговор са Шешељем донио политичку штету Колинди Грабар-Китаровић. Но, на крају је у њезином изборном штабу превладао став да би, ако сам у стању извести подвиг да у емисији разговарам са Шешељом на начин да он похвали Јосиповића, то помогло Колинди Грабар-Китаровић и да зато то покушам.

И ја сам то направио. У студију сам имао Анту Ковачевића, а њему су неки бискупи сугерисали да не иде у емисију са Шешељом јер би то било штетно за нашу кандидаткињу – присјећа се Бујанец.
Шешељ је 26. студеног (новембра) 2014. био у »Бујици«, коју приказује низ локалних телевизија, и говорио је да »искрено, из петних жила, подржава Иву Јосиповића«.

– Подупирем га јер има величанствен педигре. Под командом оца Иве Јосиповића, који је био партизан, стрељан је велики број усташа, фрањевачких фратара, а и извјестан број цивила, жена и дјеце, »подржавао« је Шешељ хрватског предсједника. Успут је похвалио и Весну Пусић јер је »њен дјед по мајци био истакнути четник«.

Добар учинак емисије

– Био сам јако задовољан овим разговором, Колинда Грабар-Китаровић је захваљајући њему добила на изборима доста гласова деснице. Изазвали смо, дакле, добар ефект. Немам данас грижњу савјести, сватко зна моје мишљење о Шешељу, али драго ми је да нам је помогао срушити Иву Јосиповића. Без обзира што ја данас мислим о Колинди, опет бих исто учинио – наглашава Бујанец.

Интервјуом са Шешељом навукао је бијес значајног дијела јавности. Оштро га је критизиковао и ХНД. Но, Бујанец ни с тим нема проблема.

Велимир Бујанец

Велимир Бујанец је хрватски новинар и уредник политичко-информативне емисије „Бујица” у којој гости, када је у питању историја Другог светског рата, заступају ревизионистичкe ставовe: Хрвати су највећа жртва Другог светског рата, (на простору тадашње Југославије), Јасеновац је радни, а не концетрационе логор, у којем је погинуло више Хрвата, а не Срба, Блајбург је стратиште пре свега невиних цивила, партизански и четнички злочини су много бројнији и страшнији него усташки, НДХ је била легитимна држава хрватског народа и слично.

– Реагирало је Вијеће части ХНД-а, чији је тадашњи предсједник Драго Хедл своједобно разговарао с  Гораном Хаџићем. Надаље, ХТВ је 2007. у Москви интервјуисао Вељка Кадијевића, при чему су га ословаљавали господином, а ја Шешеља нисам тако називао – оправдава Бујенец свој разговор с председником СРС.

ХДЗ-ов саборски заступник Миро Ковач, који је био шеф изборног штаба Колинде Грабар-Китаровић, рекао је да »ништа о томе не зна«.

Замољен је Иво Јосиповић за коментар Бујанчевих навода, а он нам је послао писану изјаву коју у цијелости преносимо.

»Прво, господин Бујанец је бескрупулозни манипулатор и срамота новинарске професије. Ради политичких се циљева био спреман уталити чак и с ратним злочинцем Шешељем. Штовише, осим што признаје сарадњу са четником и ратним злочинцем Шешељем, Бујанец се хвали да би опет учинио исто. То посебно требају примити на знање који Бујанца и њему сличне сматрају домољубима и демократима.

Друго, господин Бујанец не преже ни од најстрашнијих лажи, а у својој је изјави досљедан у томе. Наиме, Шешељ је, након што сам га пуно пута прозвао као ратног злочинца и јавно тражио од Хага да му коначно пресуди, желећи ми нашкодити и осветити ми се, кренуо »хвалити ме« као сина особе чији је отац судјеловао у ликвидацији фратара на Широком Бријегу при крају Другог свјетског рата. Уосталом, још из повијести је јасно како су усташе и четници у томе рату одлично сурађивали у слуганству Хитлеру и Муссолинију, па је и наставак сурадње њихових насљедника у ново доба сасвим очекиван. Није истина да је Шешељ први лансирао наведену тезу о Широком Бријегу. Први су то чинили најдеснији портали, између којих и Дневно.хр и то Бујанцу не може бити непознато. Наравно, ту је и темељна лаж. Мој отац Анте, тада млади и часни партизан на којега сам неизмјерно поносан, у доба догађаја на Широком Бријегу уопће није био у тадашњој Југославији. Готово одмах по одласку у партизане по задатку је отишао у Африку, у Ел Шат као дио пратње збјега народа из Далмације. Кад се вратио са својом јединицом, ратне су операције већ биле завршене и с обзиром на ту чињеницу никако није могао бити судионик догађаја на Широком Бријегу. Касније је ту чињеницу потврдио и сам портал Дневно.хр у нападу новинарског поштења тадашње главне уреднице, коју је то стајало посла и позиције коју је имала.

Треће, повијесне истине ради, фратри са Широког Бријега подупирали су усташе, како то и данас чине неки њихови насљедници. Када су партизани долазили на Широки Бријег, пружили су им врло снажан оружани отпор и укључивањем у ратна дјеловања били су легитиман циљ војних дјеловања. Дакако, данас, с повијесним одмаком, жалимо за свим жртвама рата, али морамо препознати што је била чија улога и тко је био на правој а тко на кривој страни.

Четврто, ако Бујанец и јест безначајан лик наше сцене, лик који ће, ако га итко буде памтио, бити упамћен управо по бескрупулозности, десничарењу и лажи, то четврта предсједница Републике Хрватске, Колинда Грабар Китаровић сигурно није. Након Бујанчева исказа сасвим је јасно да је њен изборни штаб сурађивао с Бујанцем у довлачењу четника и злочинца Шешеља у њену предсједничку кампању. Бујанец не зна је ли она за то знала. Има ли итко у овој држави тко може вјеровати да предсједничка кандидаткиња о тако деликатној ствари каква је сурадња с четником и ратним злочинцем није ништа знала и да није судјеловала у одлучивању о његову ангажману!? Након овога, свима је јасно да је предсједница Републике Хрватске бескрупулозна политичарка спремна на најстрашније лажи којима се вријеђа част и достојанство људи само зато јер су у сродству с политичким супарником. Срам вас било, предсједнице!

Коначно, питам новинаре и медије које сврставамо у »мејнстрим«, или чак лијеве. Како то да вас није занимало да ли су точне информације о лијевом предсједничком кандидату и његовој обитељи? Како вас није занимало да установите истину и да, ако су информације лажне (као што јесу) не прокажете прљаву и недемократску кампању једне од предсједничких кандидаткиња? Силно сте били заинтересирани када је, како се опет касније показало, из штаба будуће предсједнице пуштена као моја теза о предсједници као Барбики. Тврдило се, подвала из мог штаба. Ни то нисте провјерили, али сте спремно ламетирали о сексизму, фер кампањи и другим дивотама демокрације. Хвала вама из Новог листа, перципираног као лијевог и демократског, што сте ме сада позвали да коментирам изјаву Бујанца. Али, и вас, као и друге, морам упитати, гдје сте били 2014. године? Не да бисте мени помогли као кандидату, већ да бисте разоткрили лаж и недемократско поступање једне кандидаткиње и разоткрили њен морални профил«.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!