Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕН ПРОТЕСТ: Дат рок властима до петка или следи нови протест ВИДЕО ФОТО

0

На скупу испред Народне скупштине где је упркос киши и хладноћи било око 100.000 људи, говориле јавне личности и лидери опозиције, одржана и протестна шетња до Владе. У Скупштини Србије припадници полиције и посланици владајуће већине.

FOTO: screenshot N1

ФОТО: Србин.инфо

Након протестне шетње, окупљенима су се обратили и лидери Савеза за Србију.

ОБРАДОВИЋ: Сви као један против криминалне, лоповске  издајничке власти!

Председавајући Савеза за Србију Бошко Обрадовић поновио је окупљенима на протесту испред Скупштине Србије да опозиција тражи слободне медије и изборе и поручио да неће одустати док Србија не буде слободна.

ЈЕРЕМИЋ: Пада мрак, али у Србији се упалило светло

Председик Народне странке и функционер Савеза за Србију Вук Јеремић поручио је на протесту „Сви као један – Један од пет милиона“ испред Дома Народне скупштине, да се у Србији коначно упалило свето, и да је земља почела да се „буди из кошмарног сна у који су је гурнули њени најлошији изданци“.

ЛУТОВАЦ: Вучићева фабрика лажи једина ради пуном паром

Један од лидера СзС и председник ДС Зоран Лутовац је, обраћајући се на протесту у Београду, поручио да председник Србије Александар Вучић стално говори о насиљу, а да га сам он спроводи.

СТЕФАНОВИЋ: Захтеви опозиције су „смешни“

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да не жели никога да вређа, али да су „смешни“ захтеви које је опозиција изнела на скупу „Један од пет милиона“ у Београду.

Учесници скупа „Један од пет милиона“ кренули су око 17.30 часова у протестну шетњу до Владе Србије, након чега ће се преко Трга Славија поново вратити до Дома Народне скупштине, где ће се обратити лидери опозиције.

Скуп је почео око 15.20 а говорили су професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић, бивши судија Уставног суда Зоран Ивошевић, новинар Срдјан Шкоро, глумац и лидер Покрета слободних градјана Сергеј Трифуновић, драмски писац Синиша Ковачевић и други.

Простор испред Скупштине Србије био је у потпуности испуњен од фонтане на Тргу Николе Пашића до Главне поште. Испуњен је био и почетак Булевара краља Александра, као и Улица кнеза Милоша у висини Пионирског парка. Људи су се распоредили и у Пионирском парку, углавном по пешачким стазама, као и испред Скупштине града.

Ковачевић: Ово је борба коју не можемо изгубити

Драмски писац Синиша Ковачевић оценио је данас, на скупу „Један од пет милиона“ испред Дома Народне скупштине у Београду, да је у току борба која се не сме и не може изгубити јер је реч о борби за част и образ Србије.

„Подигните заставе. Са тим заставама и са оваквим људима не бојте се ничега. Сада сте добили лекцију из живота, из храбрости, из честитости и неустрашивости. Ако се један други неустрашљивац сада појави и почне да виче на вас, не бојте се. Бежите само ако покуша да буде духовит“, рекао је он.

Ковачевић је додао да колективно лудило које је завладало мора да се лечи потребом да се за Србију живи и да свако отаџбини понуди оно најбоље што има.

Бивши припадник Војске Југославије који се 1999. године борио на Кошарама Војкан Младеновић рекао је да је данас одбио да на бину изадје са тробојком у рукама јер он ту заставу увек носи у својим грудима и у срцу.

„Замислите мај 1999. године, почиње борба. Пуцају они, пуцамо ми. Гинемо ми, гину и они, тече крв. Пробајте да замислите јауке и патње младих људи… Е сада замислите један салон намештаја. Свега има, лепог намештаја, завеса и тепиха. И замислите човека који, када теку реке крви низ Јуничке планине, бира тепихе и намештај и све што је потребно за нови стан. Ја сам човек који зна да прашта, али њему ћу рећи: ‘Злотворе, све могу да ти опростим, али завесе док су гинули људи ти нећу опростити. Живела слободна и модерна Србија“, рекао је Младеновић.

Сергеј: Ми овде бранимо државу и њено достојанство!

Председник Покрета слободних градјана Сергеј Трифуновић изјавио је данас да је „тужан моменат“ то што је после 20 година опет на протесту против власти и поручио окупљенима у Београду да не очекују резултате данас или сутра, те да ће их можда бити тек за две године. Трифуновић је окупљене на протесту „Сви као један Један од пет милиона“ поздравио речима „здраво уличари и докони испијачи еспреса“, како демонстранте назива власт.

„Ми 27 година на улици бранимо своје достојанство, покушавамо на улици да створимо своју државу, јер они очигледно не знају шта је то држава и шта је народ“, рекао је Трифуновић.

„Ово ће овде да стане, то вам ја обећавам, ово је последња улица“, поручио је он.

Према његовим речима, први и основни задатак окупљених на протесту је да прошире талас слободе и да промене познанике који су неповерљиви.

„Достојанство у Србији данас кошта 1.000 динара, рећи ћу вам, достојанство нема цену“, казао је он и додао да су окупљени „бранитељи Србије и највеће патриоте“.

Он је општужио председника Србије Александра Вучића да дели друштво на „слуге којима господари и оне који мисле својом главом“ и додао да је то „окупаторска политика“.

Трифуновић је казао да ће власт Вучића пасти и да градјани „седе код куће и једу кокице, јер ће његови да га издају“.

„Ову битку ћемо сви заједно да добијемо, сви смо једнаки прес Уставом Србије. Доста подела, нема прве и друге Србије, сере ми се од друге Србије, једна је Србија“, поручио је Трифуновић.

Према његовим речима, градјани не пристају на то да „родитељство буде привилегија премијерке и неких блиских власти“, јер то није, како је казао држава, право и слобода.

Говорећи о министру одбране Александру Вулину, Трифуновић је казао да Вулин срамоти српску војничку униформу.

„Ти несрећни, лажни гуштеру са курсом војске од 15 дана, ти срамотиш слободарску униформу, ти се сад њој подсмеваш и одузимаш јој част и при том ти црташ мете по градјанима које би требало да браниш“, рекао је Трифуновић.

Он је казао да ће се „до крви“ борити за лустрацију, те да свако ко седне у „исту собу са био којим чиниоцем ове власти за мене је навећи непријатељ од тог тренутка“.

„Нема компромиса, нема Расима Љајића, Чедомира Јовановића, Ивице Дачића, Ненада Чанка, нема, више вас неће бтити, нестаћете као дрек на ветру ја вам то обећавам“, поручио је он.

Прочитано је писмо организатора поретеста „Један од пет милиона“ у коме се тражи од Вучића да саопшти свој план за Косово.

„Ми смо адреса, не Брисел, не Вашингтон, не Москва, не Берлин, не Приштина, са нама причаш о томе“, наводи се у писму.

У писму је упитано зашто таксе за увоз српске робе уводи Влада Косова у којој седе „три Вучићева министра“.

„Вучићу, инсталирао си своје криминалце које називаш заштитницима Срба, оне од којих поштени Срби беже и стиде се“, наводи се.

Новинар Срђан Шкоро позвао је данас припаднике Војске Србије да се прикључе народу и, како је рекао, прекину бруку и понижење које им доноси министар одбране Александар Вулин.

„Цео свет нам се смеје због Вулина. Он је једини министар одбране који не зна где су му границе земље и тиме се хвали. Никада српском полицијом није управљала ‘слина’. И зато, господо полицајци знате где вам је место. Уз ‘слине’ и криминалце сигурно није. Ви носите униформу да би штитили народ од криминалаца а не обрнуто“, рекао је Шкоро на митинигу „Један од пет милиона“ испред Дома Народне скупштине у Београду.

Он је позвао и професоре универзитета да прекину наставу и прикључе се протестима у српским градовима, глумце и режисере да додју на тргове јер се ту одвијају праве драме, српске академике да стану уз свој народ, а црквене великодостојнике да не служе интересима једне партије и човека „који уништава веру у бдућност народа“.

„Вучић нас је 90-их убедјивао да нисмо довољно Срби, а сада да нисмо довољно Немци. Био си сигурна кућа за Младића и Караџића, а сада за криминалце свих боја. Свог војводу од зардјале кашике си заменио Ангелом Меркел, а Тонија Блера си уместо на суд довео у свој кабинет. Сваки пут си издао народ и показао колика си кукавица. Сада славиш хероје са Кошара, а када су гинули ти си бројао квадрате свог стана. Цртао си границе код Карлобага, а сада на Јарињу“, рекао је Шкоро што су демонстранти испратили узвицима „издаја“.

Шкоро је рекао да је Србија прва држава у историји човечанства у којој је власт најавила штрајк гладју да би сменила опозицију.

„Прва смо држава у којој се власт хвали да је добила регуларно изборе, а онда њени чланови упадају у институције са поруком ‘стоп крадји на изборима’. Па је ли ово држава или лудница?“, упитао је он и додао да сваки човек који је својом вољом дошао на митинг вреди више него 100 оних који су ту дошли на силу.

„Затровао си земљу својим комплексима, мржњом и поделама. Својим Вулинима, Мартиновићима, Весићима и Шешељима. Није срамота Вучићу бити болестан, није срамота лечити се. Срамота је правити народ лудим, красти и лагати овај народ“, рекао је он.

Студент Стефан Новаковић, који је био ухапшен након упада у зграду Радио-телевизије Србије на протесту „Један од пет милиона“, упитао је колико година треба актуелној власти да би отерали све младе из државе.

Ивошевић поручио на протесту: Вучић сву власт подредио својој вољи

Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић оптужио је данас председника Србије Александра Вучића да је сву власт подредио својој вољи.

Он је на протесту „Сви као један Један од пет милиона“ у Београду казао да је „приграбио моћ председника државе, Владе“.

„Кад полтичар сам сјаше са коња и узјаше магарца чини то са одредјеним циљем. Сада је сасвим јасно да је преузимајући функцију председника државе био решен да заџи моћ равну моћи председника Владе“, рекао је Ивошевић-

Ивошевић је оптужио Вучића да је поверивши мандат за премијера Ани Брнабић показао да је њен ментор.

„Он јој је ментор, водја, саветодавац, васпитач, наставник. Тако је ментор својим скромним овлашћењима преседника Републике“, рекао је Ивошевић и додао да се Вучић није либио да приграби и моћ других органа.

Према речима Ивошевића, Вучић учествује у вршењу законодавне, извршне и судске власти јер најављује доношење закона, промену државних граница, иако је то посао Скупштине Србије.

„Утврђује унутрашњу и спољну полтиику, иако је то посао Владе“, рекао је он и додао да Вучић пошто се понаша као суверен нарушава Устав.

Он је поручио да када нема владавине права нема ни правне државе и Вучића оптужио за „изборне махинације, корупцију, стање у медијима, лажне дипломе, одлив мозгова, бесправне градње и бесправно рушење, партијско запошљавање и сузбијање слободне мисли“.

„Господине председниче Републике, да би се Србија вратила свом Уставу и нормалном хабитусу, морате учинити то што градјани на слободним скуповима траже, то је да дате оставку“, поручио је Ивошевић.

На скупу је прочитано писмо дјакона Ненада Илића који је поручио да црква не може и не сме да се бави политиком.

„Кад неправда и лаж постану очигледни, црква мора да реагује и стане у заштитиу народа“, поручио је Илић.

Он је у писму цитирао речи владике Николаја Велимировића о власти која се занесе самољубљем.

„Они који воде народ, не воде, него га заводе, шта ћеш чинити са њима Господе мој, завадјају народ ради своје користи и кад се народ збуни и узбуни они се узмичу из власти“, наводи се у писму.

Додаје се да према Велимировићу таква власт ласка глупом и наслинику само да додје до првих места.

„Немоћни су да учине правду народу него да застрашују гором неправдом прошлих времена. Харају за себе и пријатеље своје, јер зању да неће дуго… Биће им дуг живот да би им казна била дужа, доживеће да виде свој дом у згаришту и бежаће из своје земље гладни и болесни и неће смети изговорити своје име ни пред ким“, наводи се у писму Илића.

Из Лазаревца је група демонстраната дошла ПЕШИЦЕ, примећен је и транспарент „1 од 5 милиона Косово и Метохија“, носе га људи који су казали да су дошли из Зубиног Потока, Лепосавића, Јариња и других места у покрајини да спрече предају јужне покрајине у руке Шиптара.

Учесници протеста носе заставе Србије и транспаренте на којима, уз обавезно „Један од пет милиона“, пише и име града из којег су дошли. На транспарентима су исписана имена Сремска Митровица, Темерин, Топола, Шид, Стара Пазова, Крагујевац, Нови Сад, Врбас, Петровац на Млави, Србобран, Лазаревац, Пожега, Кикинда, Ваљево, Јагодина и други.

ФОТО: Србин.инфо

Након говора планирано је да протестна шетња буде организована до зграде Владе Србије у Немањиној улици, затим до Владе, па на трг Славија назад до парламента.

Упркос политичкој блокади око Београда, која не зауставља само аутобусе већ пресреће и аутомобиле, у Београд непрекидно пристижу грађани из осталих градова на велики протест опозиције „1 од 5 милиона“.

Професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић оптужио је данас председника Србије Александра Вучића да је узурпирао власт у држави и владавину права претворио у личну самовољу.

„У своје руке је узео сву извршну и законодавну васт, мимо законом прописаних дужности и овлашћења. Кренуо је да покори и освоји судску власт, која увек треба да остане независна. А нема живота без права и правде“, рекао је Чупић на скупу „Један од пет милиона“ испред Дома Народне скупштине у центру Београда.

Он је навео да, иако је Вучић покренуо кампању под називом „Будућност Србије“, држава Србија нема никакву будућност са њим.

„Он је будућност Србије изједначио са сопственом будућношћу, а будућност једне земље не сме да зависи од било којег појединца. Склопио је ужасан договор са ужасним људима и постао је њихов саучесник, али и њихов талац. Одметнуо се од Устава и закона. Он је одметник у 21. веку! Његова самовоља постала је безгранична. То је тешка злоупотреба институција и људи у јавном сектору, које натерује аутобусима на митинге“, рекао је он.

Чупић је рекао да су такву узурпацију власти у историји чинили искључиво диктатори са тиранским карактеристикама и додао да је у политичкој филозофији увек важило да је потребан ментални поремећај да би човек био тиранин.

„Ми имамо посла са менталним поремећајем и то морамо хитно да скидамо. Институције се разарају доводјењем неквалфикованих и тиме што они раде ван закона и прописа, да задовоље њихове интересе и прохтеве. Србија се библијски пустоши и од земље са изванредним потенцијалом постаје пустош. Док већина градјана сиромаши, мали број људи стичу огромно богатство“, рекао је он.

Чупић је рекао да се Вучић упустио у сарадњу са опасним људима криминалне прошлости а да је свако ко се дружи са криминалцима и сам криминалац.

„Ко год га критикује, Вучић га назива лошим човеком, издајником и непријатељем. А Волтер је рекао: ‘Престати критиковати значи бити мртав’. Он хоће да ми будемо живи мртваци. Ви то нећете дозволити и то сте данас показали“, рекао је Чупић и оценио да и најближи сарадници председника и војска и полиција треба да му саветују да поднесе оставку.

Пре Чупића, глумац Хаџи Ненад Маричић рецитовао је песму Владислава Петковића Диса „Наши дани“.

Он је рекао да од данас више ништа неће бити исто.

„Србија је била, јесте и биће слободна. Живела слободна Србија“, рекао је он, што су окупљени испратили узвицима „Готов је“.

-Пуно полиције у згради Скупштине je противно закону, рекао је заменик шефа посланичке групе Демократске странке Балша Божовић и додао: Ако то није државни удар, шта је?!

ФОТО: Србин.инфо

Он је рекао да је у згради Скупштине сат и по пре почетка протеста видео стотине полицајаца укључујућу и Жандармерију, а да Закон о Скупштини предвиђа да полиција може да уђе у зграду само уз сагласност генералног секретара скупштине.

Заменик секретара му је рекао, пошто генералног секретара није било у Скупштини, да нема информацију одакле толики број полицајаца.

14.45 Окупљеним грађанским активстима обратио се Добрица Веселиновиц из Инцијативе Не давимо Београд и позвао их у заједничку шетњу до Скупштине.

FOTO: SRBIN.INFO

14.42 На протест стигли грађани из Новог Сада, Шида, Сремске Митровице, Темерина… Екипа протестаната викала је „Вучићу, лопове“, а носили су слова „Оставка“. Чују се пиштаљке. Стигао је и Синдикат пензионера, јавља наша новинарка.

14.40 Пола сата пре времена за које је почетак протеста заказан, из правца Теразија, испред Народне скупштине, уз бакље и овације присутних, пристигли су градјани из Новог Сада, Крагујевца, Крушевца, Краљева, Младеновца и Србобрна, Шида, Лазаревца и Петровца на Млави. Демонстанти су нарочито поздравили грађане који су носили транспарент на коме је писало „1 од 5 милиона“ Косово и Метохија.

14.37 На Тргу Николе Пашића пензионери протестују због смањења пензија, јавља репортер Данаса.

14.34 Ускоро се очекује обраћање јавних личности испред Дома Народне скупштине.

14.25 Председник Нове странке Зоран Живковић изјавио је да ће на протесту опозиције у Београду у првих сат времена говорити јавне личности, а затим ће шетња ићи до Владе, Славије и назад до Дома Народне скупштине. Он је на редовној конференцији Нове странке најавио да ће политичари говорити од 17 сати и да постоји „неколико варијанти шта даље, али ниједна није опасна“.

„Нема никавих ад хок решења, никаквих упада у РТС, Скупштину и Преседништво нити било шта друго. Немам ништа против упада у Председништво, али са јасним планом и то мора да се зна унапред“, казао је он.

FOTO: SRBIN.INFO

14.21 Испред Дома Народне скупштине пристигле су групе грађана из Србобрана, Кикинде, Бачке Паланке и Зајечара, јавља наша репортерка.

14.18 Пред зградом Народе Скупштине у току су завршни радови на постављању бине и озвучења за протестни скуп „Сви као један“ најављен за 15 часова. Испред зараде није видљиво присуство полиције, јавља агенција Бета.

14.15 Колону са Новог Београда од пар стотина присталица Народне странке предводи потпредседник те партије Мирослав Алексић.

FOTO: SRBIN.INFO

14.10 Полицајци су рекли да није планирана блокада саобраћајница, изузев у центру града где се одржава скуп, јавља репортер Данаса.

14.04 Правац са Новог Београда на Бранковом мосту „обезбеђују“ три саобраћајна полицајца, јавља наш репортер.

13.56 На територији целе Србије полиција данас није зауставила ниједан аутобус, ни комби који су превозили путнике ка Београду, написао је на свом Твитер налогу министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Он је навео и да је полиција у скупштини како би спречила да неко поново покуша да пали зграду, краде слике и намештај.

13.52 Група од стотинак присталица Народне странке блокирала је једну траку на Бранковом мосту у смеру ка граду. Група се креће ка центру града, а остале траке су за сада проходне, јавља новинар Данаса.

13.52 Заменик шефа посланичке групе Демократске странке Балша Божовић изјавио је да је зграда Скупштине пуна полиције противно закону и упитао „ако то није државни удар, шта је“. Он је рекао да је у зграду ушао пре око сат и по и видео стотине полицајаца укључујућу жандармерију, а да Закон о Скупштини предвидја да полиција може да уђе у зграду само уз сагласност генералног секретара скупштине.

FOTO: SRBIN.INFO

13.45 Поступајући по телефонским пријавама грађана, дежурни комунални инспектори Секретаријата за инспекцијске послове града Београда, померили су са колског прилаза мобилне тоалете који су били постављени у Пионирском парку, саопштено је из овог секретаријата. Према речима секретарке за инспекцијске послове Соње Божовић, мобилни тоалети су померени свега десетак метара.

FOTO: SRBIN.INFO

– Иако су постављени без претходне сагласности и то на противпожарном путу, чиме је угрожена безбедност грађана, тоалети су померени свега десетак метара у односу на првобитну локацију – навела је Божовић.

13.40 Новинари ипак пуштени у Скупштину Србије захваљујући заказној конференцији за новинаре посланика ДС Александре Јерков и Балше Божовић. Не зна се да ли ће моћи да остану у згради по завршетку конференције, јавља новинарка нашег листа.

13.39 Зрењанинци су се на данашњи протест испред Скупштине Србије упутили у већем броју, приватним аутомобилима. Организованог превоза није било с обзиром да није било могуће такав трансфер грађана организовати, објашњавају организатори протеста “1 од 5 милиона Зрењанин”, јавља дописница Данаса из тог града.

13.35 На Твитеру се појавила фотографија колоне аутомобила на Ибарској магистрали која се упутила ка Београду.