Прочитај ми чланак

Добриловић: У Србији 14% грађана “фундаментално неписмено”

0

Услед политичког и финансијског утицаја, институције у Србији озбиљно су заказале у контроли медијског садржаја, изјавила је ФоНету новинарка портала Цензоловка Јасмина Добриловић и оценила да грађани живе "лажну стварност".

„Ако министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјави да је на протестима у Београду било 5.000 људи, а сами сте присуствовали том догађају и извештавали са њега, онда вам је савршено јасно да власт има неки разлог за креирање лажних вести„, објаснила је Добриловић.
Према њеној процени, овај пример представља „шизофрену ситуацију“ у којој се намеће дилема да ли верујете себи и својој процени колико је људи протестовало или министру унутрашњих послова Србије.

Jasmina Dobrilović

Jasmina Dobrilović, @JacaDobrilovic 23 Dec 2018, Sinoć smo sa protesta za @rtvsabac izveštavali mi koji smo nekada radili za Studio B. I kao nekad, u studiju @veljkoveseljko.

Када причамо о медијима и информисању, Добриловић сматра да често занемарујемо чињеницу да је у Србији 14 одсто грађана „фундаментално неписмено„.

Зато би, како је напоменула, пре свега требало описменити народ да чита и да се потпише, а тек онда можемо говорити о медијској писмености, јер „јавност мора да буду свесна шта чита и где се информише„.

Она је приметила да многе земље имају развијене механизме којима регулишу област лажних вести, упркос томе што је реч о светском феномену.

У Србији, међутим, институције као што је Регулаторно тело за електронске медије у недовољној мери кажњавају појаве лажних вести, што подстиче ширење дезинформација, напоменула је она и констатовала да „ми живимо лажну стварност“.

Она мисли да би грађани сами морали да пронађу начин да се информишу уколико их нешто занима, јер ће, ако су незаинтересовани, бити „преплављени лажним вестима„.

С друге стране, према њеном ставу, велика је одговорност и на новинарима да одбране своју професију од било каквих спољних утицаја.

Јавност мора да схвати медијску слику Србије, како би се враћала оним медијима којима верује и који свој посао раде професионално, закључила је Добриловић.

[poll id=“91″]