Прочитај ми чланак

ЗЕЛЕНОВИЋ: Уз све опструкције, очекујемо велики број људи у Београду 13. априла

0

Уз све опструкције с којима се суочавамо недељама и чињеницу да су људи заплашени системом капиларних гласова који је развио (председник Србије Александар) Вучић, очекујемо да ће велики број људи ипак стићи у Београд у суботу, изјавио је за ТВ "Ал џазира" председник Заједно за Србију (ЗзС) и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

На питање шта даље, односно да ли ће протести трајати непрекидно до 9. маја, Зеленовић је истакао да су протести „драматично важни јер показују да смо се сврстали у ред цивилизованих народа“.

„Ми на протестима штитимо људска права и слободе и то радимо на пристојан начин. Очекујемо да кроз протесте извршимо притисак на власт. Она нема одговор на мирне протесте и зато покушавају да изазову деструкцију и немире и да у томе доминира“, рекао је он.

„Некад се одлуке доносе у тренуцима и спонтано, рецимо није било плана да се удје у РТС. Важно је и да лево и десно позиционаране странке и покрети заједно шетају, јер имамо великог заједничког непријатеља“, рекао је лидер ЗзС.

На констатацију да из медјународних кругова долазе препоруке да се опозиција врати у институције, одговорио је да се опозиција неће тамо вратити, „али не зато што не волимо наше институције, него зато што оне не раде свој посао“, додајући да „ни Јоханес Хан, ни Сем Фабрици не би били у парламенту који не ради свој посао“.

„Имамо план, људима са стране понекад морамо да објашњавамо да су ово велики градјански протести и да није могуће све баш увек контролисати. Некад се та енергија испољи на недовољно добар начин, али све то полако уводимо у некакву организацију, а очекујем да после 13. априла ствари предју у следећу фазу“, рекао је он.

Коментаришући саопштење Министарства одбране да војска неће дозволити државни удар на улицама Зеленовић је рекао да је то „Вучићев ријалити“ у коме се „сад задесио војни врх“.

„То је по мени срамотно, али су они одлучили да учествују у том ријалитију. Јер, ко може да спроведе државни удар ако не држава, а нарочито војска? Као да су рекли да ће да заштите државу сами од себе. Ми смо се и до сада трудили да што је мање могуће буде излива насиља. Људи нису хтели да бацају јаја на објекте, камоли камење“, рекао је он.

Зеленовић је оптужио председника Вучића да хоће да „произведе насиље… тако што људе нон-стоп назива фашистима“ и додао да ће се опозиција трудити да „ствари држи у мирним оквирима“, уз оцену да „то Вучића чини нервозним“.

„Нас Вучић неће испровоцирати. Ми ћемо наш протест водити паметно и мирно као до сада. Ми ћемо га победити на изборима, а то ће се десити кад ослободимо медије и институције“, рекао је он.