Прочитај ми чланак

ПРВА АКЦИЈА НАТО У ЦРНОЈ ГОРИ: Пресретнут цивилни авион

0

Авиони НАТО су први пут учествовали у заштити ваздушног простора над Црном Гором, пошто је у ту земљу ушао цивилни авион који је над Хрватском изгубио комуникацију с контролом ваздушног саобраћаја, саопштила је алијанса.

У саопштењу достављеном подгоричким медијима наводи се да су тај авион у уторак пресрела два авиона „јурофајтер“ италијанског ратног ваздухопловства.

Одлуку да италијански авиони полете из ваздухопловне базе Ђоја дел Коле, око 20 километара јужно од Барија, донео је центар НАТО за комбиноване ваздушне операције у Торехону у Шпанији.

„Два авиона ‘јурофајтер’ који су у приправности да заштите ваздушни простор НАТО над Италијом, Албанијом и Црном Гором успешно су пресрели авион свега неколико минута касније“, наводи се у саопштењу алијансе.

Додаје се да су пилоти „јурофајтера“ урадили визуелну проверу авиона како би искључили могућност неке евентуалне незаконите радње.

Утврђено је да је до губитка комуникације дошло због неспоразума између цивилне контроле летења и посаде авиокомпаније.

Како се наводи, после наставка редовног контакта с цивилним контролорима, авион је наставио ка својој дестинацији у Египту.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!