Прочитај ми чланак

СЕДАМ ПУТИНОВИХ СПОРТОВА: Како руски председник успева да остане у форми

0

Од добро познате страсти за џудоом до алпског скијања, аутомобилских трка и риболова – руски председник је у изванредној форми и иду му многи спортови.

Није тако познато да је у раном детињству Владимир Путин гајио извесну антипатију према руској народној музици. Путинов отац је са задовољством свирао хармонику и терао и сина да свира његове омиљене песме. Какогод, будући председник је изабрао спорт а не музику. Анатолиј Рахлин, Путинов џудо тренер је једном открио да је морао да убеди Путинове родитеље да је њихов син талентован и да џудо није опасан спорт.

Џудо

Владимир Путин је почео да тренира џудо са 11 година. „У почетку нисам могао да приметим никакве посебне предиспозиције и није се издвајао ни по чему од других. Али кроз неко време показао је одличне резултате. Владимир је био прави пантер на струњачи, борио се до последње секунде“, присећао се Рахлин. Путин је био познат по пребацивању противника преко рамена и пребацивању док држи противника за обе руке.

Путин је постао шампион Лењинграда у џудоу када је имао 21 годину и стекао звање мајстор спорта. 1999. године објављена је књига „Часови џудоа са Владимиром Путином“, а председник је учествовао и у снимању часова џудоа за почетнике.

Путин зна и друге борилачке вештине, попут каратеа. Носилац је црног појаса 8. дан кјокушин каратеа.

Алпско скијање

Алпско скијање је још један од омиљених спортова руског председника. Његов лични тренер скијања је Леонид Тјагачов, бивши председник Руског олимпијског комитета и бивши познати скијаш и тренер.

„Владимир Путин није прошао обичан курс скијања. У почетку је понављао исте грешке. Али кроз пар година је усавршио технику. Сада је солидан скијаш и креће се на великој брзини“, каже Тјагачов. „Тренирали смо ноћу, почињали бисмо у поноћ, а завршавали у један или два. И сада се трудимо да се скијамо касно увече“, рекао је Тјагачов.

Тренер каже да је Путинова техника боља него код просечног аматера, али и даље прави неке ситне грешке. Међутим, све то не зауставља Путина да јури низ брдо на скијама.

Хокеј

За разлику од џудоа, хокеј је један од новијих Путнових хобија. У јануару 2011, у разговору са младим спортистима на 25. Зимској универзијади у Турској, Путин је обећао да ће научити да се клиза. „Раније сам мислио да је то немогуће“ рекао је председник. „Покушао сам једном, док сам вежбао борилачке вештине.“

Познати руски хокејаш и вишекратни освајач Светског купа Алексеј Касатонов је постао Путинов лични тренер у хокеју. И ту је председник морао да вежба ноћу. „Један 12-годишњи дечак ми је рекао да тренира хокеј већ 9 година. А ја само два месеца! Научио сам да се клизам држећи се за столицу. Претходно нисам могао ни да стојим на клизаљкама“, признао је Путин.

У априлу 2011. Путин је научио да се клиже и игра хокеј, па је чак и дао неколико голова. Путин је постао покровитељ Руске ноћне хокејашке лиге, у којој са њим играју руски политичари и бизнисмени и скупљају новац за добротворне сврхе. Путинов пример је мотивисао многе руске познате људе да се баве хокејом. Иако, како каже члан Ноћне хокејашке лиге бизнисмен Олег Смирнов, други играчи морају бити пажљивији према Путину. „Он је наш председник, а хокеј је контактни спорт. Зато морамо да пазимо и не повредимо га“, каже Смирнов.

Вожња

Први Путинов аутомобил је „неспретни“ Запорожец, који су његови родитељи добили на лутрији.

2006. Путин је возио Џорџа Буша млађег совјетским аутомобилом ГАЗ-21 из 1956. године. У Сочију је возио председника Међународног олимпијског комитета на Ниви, одличној за планински терен. И ова два возила су у Путиновом власништву.

2010. Путин је возио нову Лада Калину на четвородневном путу дугом 2000 км кроз руски Далеки исток, на релацији Хабаровск – Чита. Када га је новинар упитао да ли се осећа комотно док истовремено вози и разговара, Путин је одговори да је савршено миран и ужива у вожњи можда први пут за десет годна.

Већину времена у колима Путин проводи на задњем седишту председничке лимузине, иако никада не пропушта шансу да узме волан у руке. На састанку 2018. у Сочију руски председник је провозао свог египатског колегу Сисија у „Аурусу“.

Путин воли и спортску вожњу. 2010. је управљао болидом Формуле 1, и убрзао до 240 km/h.

Роњење

Када је на годишњем одмору Владимир Путин обавезно зарони на дно реке или мора. 2011. је заронио на дно Таманског залива и разгледао такозвану руску Атлантиду, потопљени старoгрчки град Фанагорија. Тада је тек други пут у животу заронио са опремом на тако велику дубину.

Исте 2011. године Путин и Дмитриј Медведев су на југу Русије, у Астахањској области ронили на дно Волге и сликали подводну флору и фауну. У августу 2017. председник је био на кратком дводневном одмору у Туви и бавио се подводним риболовом.

Пешачење

У Туви, завичају руског министра одбране Сергеја Шојгуа, Путин воли и да пешачи. У друштву Шојгуа и првог човека Федералне службе безбедности Александра Бортњикова Владимир Путин је провео неколико одличних дана автуста 2018.

Политичари су пешачили брежуљцима и планинама Сајано-Шушенског националног парка. „Пловили смо реком Јенисеј и пешачили. Попели смо се на неке брежуљке, а на неке нас је довезао хеликоптер, али горе на врховима смо увек пешачили. Владимир Путин лако прелази велика растојања“, каже Генадиј Кисељов, директор Сајано-Шушенског националног парка.

Изгледа да Путин много воли да проводи свој годишњи одмор у Туви. Био је тамо више пута, а 2008. управо тамо су снимљене његове чувене фотографије док јаше коња и пеца.

Риболов

Александар III је једном рекао да Европа може да причека док руски император пеца. Владимир Путин такође јако воли пецање. „Волим риболов и радујем се ретким приликама када могу да седим крај обале са трском. Понекад ми и посао помаже у томе. Како бих иначе могао да у Америци пецам са двојицом америчких председника“, рекао је једном Путин.

Тува је такође једно од омиљених Путинових места за пецање. 2013. је упецао штуку од 21 кг, тако велику да је три минута извлачио из воде. У августу 2017. је два сата ловио рибу харпуном. „Локалне штуке су тако лукаве и опрезне, брзо загњуре у муљ“, рекао је председник.

Најбоља на свету места за пецање су Мурманска област и делта реке Волга у Астрахању“, сигуран је руски председник.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!